H.C. Andersen på Holsteinborg – fritid – glemsomhed – sygdom

Holsteinborg Slot Kilde:  www.erikpetersen.be/

Hvad fordriver H.C. Andersen tiden med ?

Andersen var flittig med sin litterære virksomhed på herregården, således er eventyret “Klokkedybet” skrevet på Holsteinborg. Desuden fandt han inspiration til “Lykke Peer”, som først sprang frem paa Holsteinborg og til en ny historie, som han har indåndet i den friske skov- og strandluft nede ved Glænøstrand og som han er i færd med at springe frem på papir. Måske tænkes her på det lille eventyr Vænø og Glænø om øen Glænø, der ligger ud for Holsteinborg og danner den dejligste skovbuket på vandet. Dette man læse i ugebladet “Figaro”.

Når H.C. Andersen er på Basnæs og Holsteinborg beskriver han sig selv som “Flittigheden selv”. Han og Hr. Reitzel ville helst at han fik nedskrevet på papir de mange eventyr og historier han har spirerne til , men Musaen lader sig ikke kommandere, hun vil at Andersen udarbejder sine rejseerindringer og af disse er snart halvdelen sat på papir.

Tiden bliver også brugt til oplæsning for familien bl.a. eventyrene “Peiter, Peder og Peer” gør overordentlig lykke. Andersen bruger familien til at vurdere hans eventyr og spørger om der er noget de føler sig stødt over, noget de ikke forstår o.s.v. I så fald ville han “skære den syge del ” af eventyret. Desuden skriver han breve, renskriver rejse, ordner digte og går meget i den smukke have ved stranden, men han har plage med sin højre hånd, som er kommet ved at åbne en dør, der er også kommet gigt til og han føler smerte når han skriver.

Engang da grevinden var syg bestemte H.C. Andersen, at blive hele ugen på Holsteinborg og der har han desuden børnene om sig, den gamle grevinde og hele den smukke natur. Haven står i en blomsterpragt, søen er blank og blå og det er umuligt at kede sig. Jeg får også bestilt en del og har begyndt at samle de spredte optegnelser fra hans rejse, således at han senere kan meddele disse til andre.

 

Holsteinborg Kilde:  www.erikpetersen.be/

Glemsomheden

Også glemsomheden kan ramme H.C. Andersen f.eks. skriver han en gang til Mimi Holstein med en bøn om at se efter ovre på hans værelse om han ikke i f.eks. i skuffen på skrivebordet har glemt to uopskårne eksemplarer af sine sidste eventyr. Han er nu kommet over på naboejendommen og kan slet ikke finde disse mellem sit tøj, og han håber derfor at at de de er lagt et sted stuen og glemte. Han ville forære dem bort på Basnæs. Det vides ikke om de fandt bøgerne!

Glemsomheden dukker op endnu en gang, da han forlod Holsteinborg med friske livsglade tanker, da han pludselig i vognen fik dårlig samvittighed. Han kom i tvivl om han fik betalt for den lille pakke vask, som tjeneren dagen før hans afrejse, bragte ham fra vaskekonen, blev betalt. Han håbede på at dette var gjort , men skrev om Deres Nåde i huset ville undersøge dette og i givet fald meddele ham om hvor stor regningen var.

Sygdomme

H.C. Andersen ophold på Holsteinborg havde en helbredende virkning på ham og således har han i hvert fald givet udtryk for, at her blev hans “solbillede” skabt og at der blev der lagt “solskin” i hans hjerte. Endvidere var han ikke på sine ældre dage, hvor sygdom plagede ham ikk epå Holsteinborg , når han var på Holsteinborg  fik han flere kræfter og smerterne var aftagende.

Generelt er han meget bange for sygdomme og bl.a. konstaterede han, at mens han var på Basnæs, at der er var kolera ca. 1.mil derfra i sognet ved Holsteinborg. Desuden er der ikke langt til Skælskør og Korsør, hvor der også er kolera og risikoen er at kolera bæres med luften til Holsteinborg.

H.C. Andersen hader koldt vejr og træk og skriver at den megen træk på Basnæs og især på Holsteinborg, hvor vinduerne stod åbne når de spiste betød, at han har fået dårlige øjne. I to dage sad han med omslag på det ene øje. Han kunne hverken læse eller skrive, men at det efterfølgende gik noget bedre. Dog har han nu fået spansk flue bag ørene og de trække nederdrægtig, men han kan dog se at skrive. Det ender med, mærker jeg med et forsvarligt bygkorn på det ene øje. Det er den høst dette sommervejr modner hos mig. H.C. Andersen har også været uheldig at brænde han sin højre hånd på en gloende hed kakkelovn så han en hel nat lå med gulerods omslag og det hjalp. Han mener selv at han har sundt kød at læge.

Se mere om “Holsteinborg og H.C. Andersen” her!

Note: H.C. Andersen førte en livlig brevkorrespondance med sine venner og veninder og særlig med grevinde Mimi Holstein-Holsteinborg. Disse breve, samt dagbøgerne har dannet baggrund for beskrivelsen af H.C. Andersen og Holsteinborg. Primærkilder er H.C. Andersen brevbasen fra sdu.dk og dagbøgerne fra kb.dk. Har du foto eller tekst, der kan suppleres med, så skriv venligst til mig. Lars Bjørnsten Odense [email protected]