Historien om Det kongelige Teaters tilblivelse (1)

Det kongelige Teater på Kongens Nytorv i København. Foto Lars Bjørnsten Odense 2000

Historien om Det kongelige Teaters tilblivelse

Det kongelige teater blev rejst i 1721 af altmuligmanden  Etienne Capion , som bl.a. var dekorationsmester ved Frederik den Fjerdes Hofteater. Han havde i 1719 lejet det lille Gjethus på Kongens Nytorv, hvor Det Kongelige Teater i dag har sin plads. Han startede for sig selv ved at spille tysk komedie med en teatertrup han havde samlet syd for grænsen. Det gik  imidlertid ikke og lejemålet blev opsagt, men han ønskede sit eget hus. Næsten samtidig afskedigede kongen sine franske aktører og deres leder Rene Montaigu. De to fandt sammen, da de nye havde en ny teaterbygning og ledigt personale, så derfor blev Grønnegadeteatret indviet på fransk og ikke tysk i 1722. Det franske sprog afholdt det jævne publikum i at komme i teatret, derfor gjorde man forsøget i at spille på dansk  og en del franske stykker blev oversat til dansk. Dertil fik man Professor Holberg til at hjælpe sig med et bidrag. Dette betød at de efterfølgende år leverede Holberg 32 komedier.

Den 23. september 1723 indledte teatret en ny epoke med en oversættelse af Molières komedie “Den Gerrige” og senere den “Den politiske Kandestøber”. I starten anvendte Holberg sit pseudonym Hans Mikkelsen for at undgå ubehageligheder, hvis folk ikke syntes om komedierne. Grønnegadeteatret repertoire var en blanding af maskerader og assembleer og efter forestillingerne trak folk sig tilbage til spillebordene. De fornemme folk kom der og helst iført maske. De fine kom der, mens de jævne folk blev væk og Grønnegadeteatrets økonomi var dårlig. Efter Københavns ildebrand i 1728 og efter 6 år var spillet ude for Grønnegadeteatrets og teatret lukkede.

Da Frederik den 5. i 1746 blev konge blev det muligt atter at spille komedie og Vinhandleren Pilloy blev instruktør og opdrager for nye talenter, da Komediehuset på Kogens Nytorv åbnede den 18. december 1748. Teatret forsatte traditionen med komedier, en komedieånd, der er bevaret til vor tid. Det kongelige Teater er et af de ældste og største skuespilhuse i verden. Det har en lang historie tilbage til første opførelserne af Holberg til Guldalderens store navne Oehlenschlager, Heiberg, Hertz. Senere Thorvaldsen, H.C. Andersen og Søren Kierkegaard.

Se mere om: H.C. Andersen og Det kongelige Teater

Sider: 0   1  2  3