Julemærket 2005 og H.C. Andersens papirklip

julemærket 2005

Årets julemærke i 2005 har taget sit udgangspunkt i eventyrdigteren H.C. Andersens smukke papirklip og et dansk juletræ. Anledningen til dette er, at året 2005 er 200 året for H.C. Andersens fødsel. Julemærkearket har 50 mærker. Hvert motiv er på to vandrette mærker og er bygget op som en spejling i midten, hvor mærket perforering er. Desuden  er der en lys (hvid) og mørke (grå) side. På arket er foroven anført et H.C. Andersen udsagn fra selvbiografien “Mit livs Eventyr” fra julen 1859  “… og jeg havde klippet og klistret Figurerne der hang på Grenene”.

Inspiration er bl.a. taget fra H.C. Andersens papirklip i sin helhed eller brudstykker af disse bl.a. ses klovn med bakke med bygninger. Springende Pjerrot. Teater-dekoration hvor her ses to ballerinaer med krans. Symmetrisk klip forestillende to svaner på en sø samt det store papirklip fra 1864 samt mange andre klip.

Årets julemærkekunstner er grafikeren John Andersen. Julemærket er en dansk opfindelse i 1903 fik postmester Einar Hollbøll ideen om at alle pakker forsynes med et ekstra 2 øres mærke. Verdens første julemærke udkom 13. december 1904 med et portræt af dronning Louise. Formålet med med julemærket er at fremskaffe midler til anvendelse til sygdomsbekæmpelse og/eller sygdomsforebyggelse for børn, der trænger til hjælp. Julemærkefonden ønsker glædelig jul og takker for hjælpen til børnene.

Se nærmere på to af julemærkerne: Gipsmager-klovn. Julemærke 2005.

Lars Bjørnsten

Foto: Lars Bjørnsten Odense