Gipsmager-klovn. Julemærke 2005.

På billedet ses julemærket 2005 med inspiration i H.C. Andersens papirklip “Gipsmager/klovn med bakke med bygninger”. Det originale papirklip, se side 2, har en størrelse på 12,5 x 13,2 cm

Årets julemærke i 2005 har taget sit udgangspunkt i eventyrdigteren H.C. Andersens smukke papirklip og et dansk juletræ. Anledningen til dette er, at året 2005 er 200 året for H.C. Andersens fødsel. Julemærkearket har 50 mærker. Hvert motiv er på to vandrette mærker og er bygget op som en spejling i midten, hvor mærket perforering er. Desuden  er der en lys (hvid) og mørke (grå) side. På arket er foroven anført et H.C. Andersen udsagn fra selvbiografien “Mit livs Eventyr” fra julen 1859  “… og jeg havde klippet og klistret Figurerne der hang på Grenene”.

Årets julemærkekunstner er grafikeren John Andersen. Julemærket er en dansk opfindelse i 1903 fik postmester Einar Hollbøll ideen om at alle pakker forsynes med et ekstra 2 øres mærke. Verdens første julemærke udkom 13. december 1904 med et portræt af dronning Louise. Formålet med med julemærket er at fremskaffe midler til anvendelse til sygdomsbekæmpelse og/eller sygdomsforebyggelse for børn, der trænger til hjælp.

Lars Bjørnsten