Kaj Munk og H.C. Andersen i Vedersø Præstegård (1)

Vedersø Præstegård juli 2012. Foto Lars Bjørnsten Odense 2012

Kaj Munk (1898-1944) og Vedersø præstegård 

Forfatteren og præsten Kaj Munks efterkommere har overdraget møbler og andre effekter tilbage til præstegården. Det betyder, at man nu kan se Kaj Munks møblement i præstegårdens forskellige rum. Præstegården i Vedersø bestod oprindelig af et stuehus opført omkring 1870 samt en trelænget avlsbygning, der sammen med stuehuset danner et traditionelt firlænget anlæg, som støder op til den gamle præstegårdshave, som blev anlagt i slutningen af 1800-tallet. Kulturmiljøet omkring Vedersø Præstegård er nu færdigrestaureret, således at alle i fremtiden kan se og opleve, hvordan livet formede sig i præstegården på Kaj Munks tid.

Hvorvidt H.C. Andersens forfatterskab og Kaj Munks forfatterskab har ting til fælles vil jeg overlade til litteraturforskere at redegøre for. Bl.a. har Marc Auchet, dr. phil., professor emeritus ved universitetet Paris-Sorbonne holdt flere foredrag om temaet ” Evighedslængsel og udødelighed hos Kaj Munk og H.C. Andersen”. Endvidere findes et Kaj Munk Forskningscentret ved Aalborg Universitet. Børneværelset i præstegården indeholdt nogle spændende eventyrbørnemøbler. Desuden har jeg set et mindre “H.C. Andersen” skrivebord i Kaj Munks arbejdsværelse “Stærekassen” beliggende på 1. sal i den gamle præstegård.

Præstegården er et besøg værd. Se mere her: Kaj Munks Præstegård i Vedersø

Kaj Munk prioriterede samværet med sin familie højt selvom han brugte en stor del af sin tid på skribentvirksomhed. Kaj Munk brugte bl.a. en del  tid på at lege med børnene ude i den store præstegårdshave samt til at læse eventyr for sin familie. Børneværelset var møbleret med børnemøbler i festlige farver og med motiver fra H.C. Andersens eventyr. Se mere herom på de næste sider.

Lars Bjørnsten

Sider: 1  2  3  4  5  6  7