Papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen og Post Danmark

“Foto: Post Danmark Frimærker/ Jakob Monefeldt”

“Foto: Post Danmark Frimærker/ Jakob Monefeldt”

 Hvis du scanner et af Post Danmarks nye H.C.Andersen-frimærker vil du møde papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen. Se hvordan han klipper sig frem til en smilende og glad H.C. Andersen i det øjeblik i forfatterens liv, hvor han beslutter at gå kunstens vej i stedet for at studere videre på universitetet.

Sådan gør du

For at kunne scanne frimærkerne skal du have en smartphone eller en tablet. Hent app’en ”Post Danmark Intelligent Stamp” fra App Store eller Android market. Åben applikationen, scan et af H.C. Andersen-frimærkerne med din smartphone eller iPad og vent…

I videoen forløser Torben Jarlstrøm Clausens hænder og saksen smilende og glad H.C. Andersen fra papiret

– Jeg har klippet ham i et glædes fyldt øjeblik i han liv. Nemlig det øjeblik hvor han vælger kunstens vej fremfor at studere på universitetet, som hans omgivelser ellers syntes, at han skulle. H.C. Andersen var ikke selv i tvivl om, at han helst ville være kunstner, men han havde brug for, at de personer, der stod ham nær, accepterede dette og H.C. Andersen blev jo bl.a. støttet moralsk og økonomisk af den vel ansete embedsmand Jonas Collin. Og det var uhyre vigtigt for Andersen at opretholde Collins støtte og samtidig få en accept af at gå kunstens vej, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Da H.C. Andersen bragte sine fremtidsplaner på banen for Jonas Collin, fik han svaret: “Gå De nu i guds navn den vej De er skabt for. Det bliver vist det bedste!”. Og således blev den senere så verdenskendte digter sluppet løs i kunstens verden og det er dette øjeblik den kendte papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen  fra Odense formidler i videoen.

HCA frimærker udgivet i juni 2012. Foto: Lars Bjørnsten  Odense juni 2012

Digteren havde visse fysiske kendetegn, som er kommet med på klippet

Torben Jarlstrøm Clausen fortæller endvidere: Jeg har klippet ham med lange ben. Han var jo 185 cm høj, hvilket var en anselig højde dengang. Derudover havde han store hænder og så er den høje hat selvfølgelig et must. Endelig har jeg klippet hans sko sammen med en masse eventyrlige blomster,  som er papirklipperens udtryk for, at H.C. Andersen var meget glad for at færdes i naturen, hvor han ofte gik opslugt af egne tanker, mens han plukkede blomster.

Om Torben Jarlstrøm Clausen

Den odenseanske papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen har skabt sit helt eget papirklipunivers, hvor han klipper glade væsner fri af papiret. Når han ser et stykke papir, fornemmer han, at der er en figur inde i papiret, som ikke har fundet sig til rette i livet. Når saksen sættes til papiret forløses figuren og det er derfor, alle hans klippede eksistenser smiler – og altså også hans fortolkning af H.C. Andersen. Torben Jarlstrøm Clausen (1965 – ) bor i H.C. Andersens fødeby Odense. Han har udgivet bogen”De Klippede” og udstillet over 80 steder siden 2003 heraf to gange i Japan. Han har været på japansk TV flere gange og bl.a. holdt en papirklipworkshop i Japan.

Lars Bjørnsten Odense 13. juni 2012