Lidt historie om husene i H.C. Andersen Kvarteret i Odense
Tilbage i 1200 årene blev Sortebrødre Kloster i Odense grundlagt. I middelalderen efter reformationen i 1536 blev klosteret afviklet og på stedet hvor kirken og dele af kirkegården blev der hurtigt opbygget et fattigkvarter. Der blev bygget små enetages hus med små tarveligt indrettede lejligheder. De små lejligheder var beregnet for fattige. Resterne af den gamle klosterkirkegård blev til fattigkirkegård. Området blev stadig kaldt Sortebrødre Kirkegård. Det nuværende Sortebrødre Torv er en del af det historiske bymiljø i H.C. Andersen kvarteret.
H.C. Andersen kvarteret består hovedsageligt af mindre 1 – 2. etages forhuse med 1- etages baghus, Huse er hovedsagelig opført i midten af forrige århundrede. Ejendommene er meget små og overbebyggede. Det nuværende gadebillede er særegent og de gamle huse i denne bydel og gader er velbevaret med det dets særlige karakter og bymiljø. Bag facaderne og husene der interne smukke stier med indlagte grønne områder. I kvarteret lå Nygade, det nuværende Rosengade, i folkemunde kaldet Fy-gaden, da de prostituerede dengang holdt til her. Gadenavnet Ramsherred i kvarteret er kendt i andre byer og var navnet på den mest berygtede gade, der ofte lå i udkanten af byen.
H.C. Andersen kvarteret er i dag et eftertragtet og dyrt boligområde i Odense med smukke og velbevarede huse og gårdhaver. Midt i kvarteret ligger H.C. Andersen Hus på hjørnet af Bangs Boder og Hans Jensens Stræde. Stedet, hvor man mener H.C. Andersen blev født i 1805.
Lars Bjørnsten
Billeder fra H.C. Andersen Kvarteret i Odense Nr.1 og Nr.2. og Nr.3. Lidt historie om husene i H.C. Andersen Kvarteret i Odense.
Foto: Lars Bjørnsten Odense