Spiseriet Deilig og H.C. Andersen i Odense

 

Spiseriet “Deilig” i Odense. April 2021. 

Så kom dagen hvor det blev afsløret, hvem der skal stå bag den nye cafe, restaurant eller spisested, i det nye H.C. Andersens Hus i Odense. Det blev den kendte danske kok Claus Meyers selskab der skal stå bag stedet, som kommer til at hedder Spiseriet “Deilig”. Opkaldt efter Andersens eventyr Deilig fra 1860. I eventyret møder vi en ung billedhugger, der forelsker sig i en yndefuld kvinde med havblå, nordiske øjne: ”Deiligheden havde ham fast, den fyldte ham, betog og beherskede ham,” lyder det i eventyret – men under overfladen lurer andet og mere end det, som den skønne overflade indikerer.

Meyer skal drive det eventyrlige spisested, som skal være forunderligt ved at integrere måltidsoplevelsen i selve museumsbesøget. Der skal udfoldes spiseoplevelser med afsæt i H.C. Andersens liv og fortællinger.

Henrik Lübker, Creative Director for H.C. Andersens Hus, udtaler:
”H.C. Andersen havde et særligt blik for den oversete og udsatte natur. Han så, hvordan selv den mindste plante rummer stor magi og spejler det største. Samme blik finder vi hos folkene fra Meyers. Derfor er det en fantastisk glæde, at vi indgår i dette samarbejde om at bruge maden og Andersen til at udforske og formidle den forunderlighed, der er overalt rundt om os – hvis blot vi har øje for den.”

Claus Meyer tilføjer: ”Grundopgaven lyder på at få råvarerne til at tale – på samme måde som Andersen er kendt for at lade døde ting tale…” opgaven består i at  “… arbejde med universet af eventyr, genstande og narrativer og hive dem ned fra udstillingens hylder og med over i vores gryder…”

Kilde: Odense Bys Museer pressemeddelelse 10. maj 2021

Lars Bjørnsten Odense 12. maj 2021

Se mere om: Det nye H.C. Andersens Hus