Det nye H.C. Andersens Hus – et nyt og helt anderledes museum

H.C. Andersens Hus – et nyt og helt anderledes museum. Det taler som H.C. Andersen – ikke om H.C. Andersen. Foto Odense Bys Museer.

Det nye H.C. Andersens Hus

Når det nye H.C. Andersens Hus i Odense åbner i 2021 sker det med en række internationale kunstnere, der har været med til at perspektivere h. C. Andersens eventyr. De 12 internationale anerkendte kunstnerne kommer fra Spanien, Storbritannien, U.S.A. Danmark og Brasilien,

Der er tale om en totaloplevelse, hvor arkitektur, kunst, design, lyd, lys og en strøm af billeder er med til at forstærke eventyrene til et sammenhængende værk. Vi kender nok oplevelsen fra et totalteater forestilling, hvor alle sanserne skal i brug.

Der tale om et kunstnerisk indhold i international særklasse, som har skabt den udstilling i det nye H.C. Andersens Hus. Nu skal oplevelsen af H.C. Andersens vidtrækkende litterære univers rumliggøres. Det skal ske med en række nye perspektiver på en af verdenshistoriens mest kendte litterære mestre H.C. Andersen.

Henrik Lübker, Creative Director i H.C. Andersens Hus fortæller ”Vi har fundet kunstnere, som taler ind i H.C. Andersens univers og de værdier, det er rundet af. På den vis har det været ambitionen at skabe kunst, der på én gang er sin egen, men samtidig passer ind i det overordnede projekt: at skabe et H.C. Andersens Hus, hvor landskab, arkitektur, udstillinger, design og kunst smelter sammen i et sammenhængende værk,”

Spændende bliver det at se, hvordan kunstnerne har perspektiveret H.C. Andersen og hans værk i deres kunstneriske udfoldelser. Grundlaget for det hele er en betonkælder med grå vægge, som ligger under den eventyrlige have. Det nye museum dækker over i alt 5600 m2 og ca. 3696 m2 ligger under jorden og resten over.

Nedenfor kan du se nogle af begrundelserne for, hvorfor de 12 kunstnere er udvalgt til opgaven i det nye H.C. Andersen Hus.

Musik og lyd  

De unikke musik- og lydfortællinger i museet står forfatterne Kim Fupz Aakeson fra Danmark og amerikanske Daniel Handler for, der ligesom H.C. Andersen laver fortællinger til både børn og voksne.

Kim Fupz Aakeson

Kim Fupz Aakeson er forfatter til det danske manuskript til museet. Kim Fupz Aakesons forfatterskab har mange af de samme kendetegn, som findes hos H.C. Andersen. Et forfatterskab, som retter sig mod børn og voksne, og ofte er det sprogligt legende og fokuserer på relationerne mellem karaktererne frem for en psykologisk dybde.

Daniel Handler

Daniel Handler også kendt som Lemony Snicket har skrevet det engelske manuskript til museet. Hans forfatterskab er fantastisk legende og fuldt af sprogligt overskud, humor og bidende ironi. Egenskaber vi også kender hos H.C. Andersen. Igennem leg med fortællepositioner formår både Handler og Andersen, på  morsom vis at genforhandle kontrakten med læseren, så det til sidst står klart, at det er legen med sproget, som er det centrale og ikke fortællingen.

Louise Alenius

På lydsiden vil den danske komponist og performancekunstner Louise Alenius fortolke H.C. Andersens eventyr Nattergalen, Snedronningen, Den grimme Ælling og Den lille Havfrue og udfordre folk med det samspil der er mellem musikken og det, der foregår uden for lydsiden. Hun er kendt for sin særegne og skæve tilgang, hvor hun ofte hacker formaterne og skaber særegne, men altid intime og sarte, udtryk og oplevelser.

Lewis Gibson 

Lewis Gibson er en engelsk lyddesigner og står for det samlede lyddesign til museet og er skaber af teateroplevelser, som har brugen af lyd i centrum. Skaber særlige oplevelser i krydsfeltet mellem lyddesign og teknologi. Der skabes et helt nyt lydsystem, som muliggør, at lyden og legen med lyd, kan blive en central del af oplevelsen på museet. Lyd kan manipuleres til at skabe både nærvær og afstand, som passer godt til H.C. Andersens univers.

Simon McBurney

Simon McBurney er en engelsk skuespiller og teaterdirektør. Han er H.C. Andersens stemme i den engelske udgave af museumsoplevelsen. Han er interesseret i det indre liv i alting og de transformative kvaliteter, der ligger i hver enkelt. Bøger kan forvandle sig til fugle, en stol blive til et menneske fra den yngre stenalder eller et stykke stof begynde at synge. I sit skuespil rammer han en sær dobbelthed mellem sart skrøbelighed og forfængelighed, således som H.C. Andersens væsen også var.

George Shelbourn

George Shelbourn er en engelsk animator. Han har et særligt talent for at komprimere et kompliceret narrativ til en simpel visuel fortælling, som han iscenesætter og animerer ud fra Sandra Rilovas illustrationer bl.a. i Den Lille Havfrue og Tommelise.

Kun gennem fantasiens kraft vækkes eventyret til live

Kunstinstallationer i papir og træ 

Veronica Hodges

Museet rummer en stor kæmpeinstallation i papir, af den danske kunstner Veronica Hodges, inspireret af svalen i eventyret om Tommelise. Hun laver installationer, som poetisk går i dialog med og forvandler de rum, de indgår i. Det var i hendes forslag til en installation bestående af en sværm af svaler, hvoraf én er anderledes, at man fandt både letheden i svalens flugt og frihedssymbolet i svalen fra Tommelise.

Henrique Oliveira

Desuden kan ses en massiv træinstallation af den brasilianske installationskunstner Henrique Oliveira, som er kendt for sine tredimensionelle værker i genbrugstræ. Hans inspiration er er hentet fra eventyret om Fyrtøjet. Ligesom H.C. Andersens univers, kredser installationerne omkring materialelegen og forvandlingen som tema. På én gang er de naturlige og samtidig tydeligt konstruerede i en konstant skiftelig proces. Således gør det  sig også gældende i H.C. Andersens eventyr, der er fyldt med havfruer, grantræer, snemænd, planter osv., som alle er på vej, snarere end de når i mål.

Poetiske illustrationer og animationer 

Sandra Rilova

Sandra Rilova fra Spanien er en kendt international illustrator som har lavet illustrationer til det nye H.C. Andersens Hus. Hendes poetiske og underfundige historier skaber et spil mellem det konkrete og det symbolske, som fortæller flere historier i et og samme billede. Det gøres bl.a. ved at arbejde med billedets negative og positive rum. En egenskab som H.C. Andersen også mestrede.

Timothy David Orme

Timothy David Orme fra USA er animator og giver os en filmoplevelse af at rejse ind i fantasien og tilbage igen, som bygger på H.C. Andersens rejsetegninger. Han inviterer publikum med på en fantastisk animeret filmrejse ind i H.C. Andersens eventyrlige sind. Orme har skabt en installation bestående af 10 synkroniserede skærme, der som værk lader gæsterne opleve rejsen som et altomsluttende, sanseligt fænomen hos H.C. Andersen.

Film

Noah Harris

Noah Harris er engelsk filmskaber (Agile Films) og står for hovedparten af projektionerne i H.C. Andersens Hus. Viser med sin kunst en dyb forståelse af både H.C. Andersens univers og museumsprojektet. Fra havfruernes truende undervandsverden til Den lille pige med Svovlstikkernes tragiske skæbne, fra den standhaftige tinsoldats vilde rejse, til den grimme ællings svaneflugt. Han har skabt dybt poetiske og smukke visualiseringer af H.C. Andersens eventyrunivers.

Dukker

Andy Gent

Den kendte britiske dukkemager Andy Gent vil med sine dukker levendegøre og understøtte H.C. Andersens eventyr om Den standhaftige Tinsoldat, Den lille Havfrue, Snedronningen og Den lille Pige med Svovlstikkerne. Baggrunden for valget af Andy Gent er bl.a. at hans æstetik tilføjer noget organisk og taktilt og en poetisk skønhed, som passer godt ind i både resten af udstillingen og i selve arkitekturen.” i det nye museum.

Afsluttende bemærkninger

Spændende bliver det at se alle ideerne udfoldet i det nye H.C. Andersen Hus, når museet åbner i sommeren 2021. Datoen er afhængig af Covid19 restriktionerne. H.C. Andersens Hus bliver et nyt og helt anderledes museum. Det taler som H.C. Andersen – ikke om H.C. Andersen. Vi tales ved HC !

Kilder: www.hcandersenshus.dk 130321, Odense Bys Museer, Lars Bjørnsten Odense

Oversigt: Det nye H.C. Andersens Hus – et nyt og helt anderledes museum