Grundstenen til H.C. Andersens Hus – metalkuffert med tidens ting

Da “grundstenen” til det nye H.C. Andersens Hus i Odense den 2. april 2019 blev lagt blev der anvendt en mindre kuffert. Udført af en skridsikker dørkplade i aluminium. Kufferten var foret med nervøs flaskegrøn velour.

Borgmester, rådmand og bestyrelsesformand havde forskellige effekter med, som blev nedlagt i “grundsten” – metalkufferten. Der var taler af Borgmester Peter Rahbæk Juel og han nedlagde i kufferten en bog med H.C. Andersens Klods-Hans eventyr af Jens Andersen & Solveig Agerbak udgivet af forlaget Gyldendal i 2014. Desuden blev dagens gangbare mønter, dagens avis af Fyens Stiftstidende samt byrådsbeslutningen om huset nedlagt. Rådmand Jane Jegind nedlagde et papirklip anno 2019 af den fynske papirklipper Torben Jarlstrøm, projekttegningerne samt dagens tale.

Henrik Dam, rektor på SDU og bestyrelsesformand for Odense Bys Museer, fremsagde et citat fra H.C. Andersen. Se mere her!   En af H.C. Andersen gode venner Nicolaj Bøgh fortæller i en bog om Andersens sidste dage om H.C. Andersens ynglingstanke at han for 5 år siden i et middagsselskab udtalte, at han ville ønske han ejede så meget, at han kunne bygge sig et hus efter sit eget hoved. Da de bad ham om at uddybe det sagde han “Ja det kan jeg ikke sådan fortælle, men de kan tro det skulle blive er eventyrhus. Det ville måske komme til at ligne Fru Heibergs lidt, det derude i Rosenvænget, og dog ville det blive helt forskelligt fra det. Jeg kan fortælle dem om entreen. Den skulle være rund med et let glastag over og så med grønt op af alle væggene og store træer skulle der gro til alle sider og i midten være et stort springvand med guldfisk i ; rundt omkring det inde i det grønne skulle alle de store digteres og Thorvaldsens buster stå, og midt imellem dem vilde jeg så sidde og digte; så skulle det blive til noget, kan De tro”. Nu sad han i selskab med sine nærmeste og gjorde udkast til villaen, som skulle være i maurisk stil. Om det var   fantasibilleder, der foresvævede ham, eller om han virkelig tænkte på at realisere disse, er vanskeligt at sige.

Artiklen om det eventyrlige hus blev placeret i grundstens-kufferten, som et tegn på, at H.C. Andersen knap 150 år efter sin død fik et eventyrligt hus i Odense.

Foto mm. Lars Bjørnsten Odense 2. april 2019

Se mere under H.C. Andersen relaterede events i 2019