Gutzkow og mundlås. Eventyr og historier af H.C. Andersen

Opslag i Marie Henriques billedbog  side 94-95

Tryk på billedet for at se alle detaljerne i billedbogen.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

”Marie hører et Foredrag af den tydske Digter Gutzkow; han læser: ”der letzte Ritter”, i ti Bind. Sidse kjeder sig og ønsker ham en god Mundlaas; men ”Aftenen gik.”. Marie læser høiet et Eventyr og en Historie af H.C. Andersen og beundres af Alle for hendes skjønne Foredrag.”

Der ses bl.a. følgende

Billede af Karl Ferdinand Gutzkow (1811-1878) er en tysk forfatter og skribent. To ungersvende på en klippe. Illustration til et af Andersens eventyr.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men til sidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark. Kilde: Odense Bys Museer.

Oversigt over Marie Henriques Billedbog  – se her!