”Anders” lader Plads for sin Efterfølger i Maries Hjerte

Opslag i Marie Henriques billedbog  side 62-63

Tryk på billedet for at se alle detaljerne i billedbogen.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

“Fernanda Henriques finder at hendes Navn er taget forfængeligt, Andersen som ved Brev fra Maria hører derom, lægger Navnet paa Sølvfad, og lader en velkrøllet Parykmand overrække det i Familien Henriques-Melchior.

Maria.
Maria Maria
Maria Maria

Marie, der altid tænker fremad, beder om en Plads for Navnene som ville komme, og ”Anders”: lader Plads for sin Efterfølger i Maries Hjerte, i Dag om 16 Aar fløtter en ny Svend ind, saa ligger Anders i Haven med Orm i Maven.”

Der ses bl.a. følgende

Mand med krøller. Symmetrisk papirklip i bronzefarvet papir og i midten har Andersen skrevet navnet Maria 5 gange.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men til sidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark. Kilde: Odense Bys Museer.

Oversigt over Marie Henriques Billedbog  – se her!