H. C. Andersen mindes i Amerika 1918

H.C. Andersen 1877- August Saabye. Gibsmodel af statuen i Kongens Have. Set på Københavns Bymuseum i 2005.

I avisen Social-Demokraten kunne man den 15. juli 1918 læse om en mindefejring af H.C. Andersen – H.C. Anderson.

Den danske digter H.C. Andersen mindefejres i Amerika

Der blev forleden i New York afholdt en mindefest til ære for den danske eventyrdigter H.C. Andersen. Fru Herman Sandby holdt i Danish Women’s Civle League en oplæsning af digterens værker ledsaget af lysbilleder fra hans liv, lige fra hans første dage i den fattige odensegyde til hans død i Melchiors hjem i Rosenvænget. Samtidig har Miss Marie L. Sherlock i Greenwich House Teater holdt en række foredrag om den verdensberømte digter og oplæst hans mest yndede eventyr. Der har været en mægtig tilstrømning til alle forelæsningerne. Den danske digter er som bekendt meget populær både i England og i Amerika, og i det sidstnævnte land er der rejst ham en statue.

“Den barbenede dreng”. Et amerikansk skuespil, I hvilket H.C. Andersen er hovedpersonen,

Fru Herman Sandbys oplæsning fandt sted i det store, pragtfulde lokale Rumford Hall, der var smykket med dannebrogsflag og dekoreret med portrætbuster af berømte mænd. Fruen oplæste et af hende forfattet skuespil “The Barefoot Boy” (den barbenede dreng) i hvilket Hans Christian Andersen var hovedpersonen.
oplæsningen virkede gribende. Det dans-amerikanske blad “Nordlyset” skriver, at Fru Sandbys skuespil, der skal opføres på et amerikansk teater var udmærket tilrettelagt. Man ser den fattige dreng. Hans Christian Andersen, i sit barndomshjem i Odense og hører, hvorledes Snedronningen viser sig for faderen, der kort efter dør. I andet akt ser man ham på Kongens Nytorv, hvor han søger adgang til Det kongelige Teater som danser, men efter at han har danset for et ballettens primadanseuser, sender hun ham over til den italienske sanglærer Siboni, da hun hører, drengen har sangstemme. Tredje akt viser os Sibonis hjem, hvor Andersen synger for mesteren, der ser drengens talent og tager ham under sin beskyttelse. Her møder han Sibonis datter, en lille pige på hans egen alder, og de kysser hinanden i al barnets uskyldighed. Fjerde akt er 5 år senere. Her er Andersen 19 år. Han har ikke ladet høre fra sig i lang tid, og Frk. Siboni er blevet forlovet med en løjtnant. Andersen er sønderknust og fortæller hende, at alle hans digte har været til hende. Han deklamerer “To brune øjne” og “Jeg elsker dig” – men hun siger til ham, det er forsent … hun har givet alt løfte til løjtnanten. Andersen fortæller hendes fader, han har mistet sangstemmen, og denne giver ham penge til at rejse til udlandet og råder ham til at dyrke sine eventyr. Sidste akt viser os Andersen, da han fylder 60 og kommer på besøg til sit barndomshjem i Odense, hvor hans bysbørn hylder ham som den store digter. Læs videre her!

Se flere H.C. Andersen relaterede ting fra perioden 1900 – 1924 her!