“Kend dit Land” og H.C. Andersen i Odense

Sådan ca. så Danmark ud på H.C. Andersens tid!

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, undervisningsminister Merete Riisager, børne- og socialminister Mai Mercado og kultur- og kirkeminister Mette Bock har i 2017 fremlagt et projekt med temaet: Kender du dit land.

I introduktionen fra regeringen hedder det:

“Kender du dit land, kender dit barn sit land. Børn går ikke kun i skole for at lære – at læse, skrive og regne. De skal også lære – det land at kende, som de skal videreføre som voksne. Danmark er præget af en skøn natur – fra klitlandskaber i det vestjyske – klipper på Bornholm, en klint ved Møn, store skove i Nordsjælland. Nu har regeringen taget et initiativ, der betyder at vi gerne vil have alle 4. klasser i Danmark kørt i bus rundt i landet. Og se historie og kultur, så man forstår den natur man er i, men også lærer at tage vare på den. For hvis ikke vi kender vores eget land. – jamen, så bliver det svært at møde den store verden. Kend dit land.”

Odense har nok, at byde på for en videbegærlig elev i 4. klasse!

En eller flere af disse ture går til H.C. Andersens Hus i Odense, som bliver et stop på dannelsesrejsen landet rundt for elever på 4. klassetrin. H.C. Andersen er et national ikon og hører i den grad hjemme i en national dannelsesrejse. Eleverne skal bruge deres sanser og oplevelser med H.C. Andersen og eventyrene for at blive i stand til bedre at forstå ham og tolke, gennemskue eventyrenes mange sider.  Odense har gennem flere år udviklet skoleforløb, hvor H.C. Andersen og hans eventyr er i centrum.

“Kend dit Land” projektet bliver lokalt forankret. Første del er et pilotprojekt, der omfatter alle 4.klasser i fem kommuner og foregår i efteråret 2018, der omfatter alle 4. klasseelever i fem udvalgte kommuner. Der er store forskelle mellem by og land, storby og provins uanset om man er i Thyborøn, Thisted på Fyn eller i Sønderjylland. Der er kulturelle, økonomiske og historiske forskelle i landet og ikke mindst landets forskellige landskabsmæssige værdier.

Velkommen til H.C. Andersen og Odense!