Jeg er den eneste kjønne!” “Fy for en Ulykke!

Opslag i Marie Henriques billedbog  side 32-33

Tryk på billedet for at se alle detaljerne.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

“Troer Du at Marie vil synes godt om Dig, kalde Dig smuk. Bu! bæ! sige de begge to, “jeg er den eneste kjønne!” “Fy for en Ulykke!” siger Sidse. Marie tænker på “Anders” og siger til sig selv: Hvem mon han nu læser “Eventyr” for? Sidse veed ikke hvad hun skal svare.”

Der ses bl.a. følgende

To herrer med høje hatte, den ene med fuldskæg. Den anden med overskæg
som samtidig har en lang og stor næse, alt i alt ligner det et næb. H.C. Andersen læser eventyr for 4 børn i forskellige aldre og kigger ud på den mindste af pigerne.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men til sidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark. Kilde: Odense Bys Museer.

Oversigt over Marie Henriques Billedbog  – se her!