Maskerade,nisse,lygte og et mosaikgulv til tante Dorthe

Marie Henriques billedbog  side 28-29

Tryk på billedet for at se alle detaljerne.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

“Lille Maria gaaer paa Maskerade, forklædt som Nisse, men i Udlandet hvor de ikke kjende Nissen tage de hende for en lille Diogenes, ene og alene fordi hun gaaer med Løgte mellem Menneskene.” og “Maria kjøber et Mosaikgulv til Tante Dorthe. Det sendes hjem med et af Hr. Melchiors Skibe”.

Der ses bl.a. følgende

Udklip med en fin herre og dame, der står overfor en dame. En nisse med lygte. Et mønster i sort, brun og hvid med figurer der slynger sig ind imellem hinanden. Et blåt papirklip af to grene med blomster eller blade.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men til sidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark. Kilde: Odense Bys Museer.

Oversigt over Marie Henriques Billedbog  – se her!