Maria hold ud, kulde og tandpine, Nordpolen eller Japan

Opslaget i Marie Henriques billedbog side 14-15

Ovenstående er fra et opslag i billedbogen på side 14 og 15. Tryk på billedet for at se alle detaljerne.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

“Hvad er Kulde og Tandpine!” siger Sidse og synger om “den tappre Landsoldat”, han maatte anderledes holde ud! Maria synger Visen med og holder Kulde og Tandpine ud! jeg vil dog nok reise i et mere befolket Land en Nordpolen. Hvad synes Du om Japan? De vide ikke i Japan at Maria kommer, men dog øve de sig til den festlige Modtagelse.

Der ses bl.a. følgende

Følgende illustrationer. En landsoldat med fuld udrustning. Et papirklip med en blå svane. En række musikere og andre i Japan spiller fløjte og gør klar til en modtagelse. En udklippet bord i metalfarve.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen  giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men tilsidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark.

Kilde: Odense Bys Museer. Oversigt over Marie Henriques Billedbog  – se her!