Maria vil se Nordpolen og nordlys samt have 6 hatte med inden rejsen går sydpå

Marie Henriques Billedbog

Ovenstående er fra et opslag i billedbogen på side 10 og 11. Tryk på billedet for at se alle detaljerne.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

Maria vil dog ikke først til Rom, hun tænker langt høiere, hun vil begynde ved Nordpolen og see de glimrende Nordlys, bliver det hende der for koldt, da gaaer hun strax ned til de varme Lande. Det er en lang Vei, for to eenlige Fruentimmere. Sidse klæder sig derfor ud som Vægter for vogte lille Maria. De tage sex Ønske-Hatte med paa Reisen, mindre kan det ikke være.

Der ses bl.a. følgende

Følgende illustrationer er indsat på siderne. Et naturbilllede med Nordlys. En vulkan i sydeuropa – måske Etna i Italien. Desuden ses en vægter med stav og nøgler. Seks hatte i forskellige modeller eller faconer: fransk facon, engelsk facon, fransk facon, ungarsk hat, rumænsk hat og en irsk hat.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen  giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men tilsidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark.

Kilde: Odense Bys Museer. Oversigt over Marie Henriques Billedbog  – se her!