Maria tager ur, frankrigskort og Dryaden med på rejsen (1869)

Marie Henriques Billedbog

Ovenstående er fra et opslag i billedbogen på side 4 og 5. Tryk på billedet for at se alle detaljerne.

H.C. Andersens håndskrevne tekst lyder

“Maria faaer af sin Moder et Uhr for at hun paa Reise altid maa vide hvad Klokken er. Maria tager Frankriges Kort med og tillige “Dryaden”.

Der ses bl.a. følgende

Indsat i billedbogen er ses et udklip af frankrigskortet Carte des Chemins De Fer Francais 1856. Et rundt lommeur med sekundviser. Forsiden af “Dryaden. Et eventyr fra udstillingstiden i Paris 1867 af H.C. Andersen.

Lidt historie om Marie Henriques Billedbog

Marie Henriques Billedbog er på 184 sider, som H.C. Andersen gav til Marie Henriques på hendes 3. års fødselsdag i 1869.  Billedbogen  giver udtryk for H.C. Andersens unikke fortællerevne og kreative evner med pen og saks. H.C. Andersen havde et nært venskab med familien Henriques. Deres barn Marie kastede sin kærlighed på den gamle digter, som hun kaldte ”Anders”, og hun havde som 2-årig erklæret sig som digterens kæreste og forlovede. I billedbogen er Marie hovedpersonen, som har en stor rejselyst. Sammen med den strikse barnepige Sidse foretager hun en verdensrejse – dannelsesrejse til Nordpolen, England, Skotland, Frankrig, Tyskland og Tyrkiet. Her møder de  forskellige kulturer og mennesker, men tilsidst får Marie hjemve og de må rejse tilbage til Danmark.

Kilde: Odense Bys Museer. Oversigt Marie Henriques Billedbog – se her!