Vejret på H.C. Andersens fødselsdag i 1805 observeret fra Rundetårn

Vejret på H.C. Andersens fødselsdag observeret fra Rundetårn.

Danmark Meteologiske Institut (DMI) havde i sin tid et opslag om vejret på den dag H.C. Andersen blev født d.v.s. 2. april 1805. Indlægget er skrevet af Bjarne Siewertsen DMI  2. april 2005. Vejret er observeret fra Rundetårn i København og DMI skriver:

Vi satte os for, at vi ville finde ud af, hvordan vejret var, da Danmarks største fortæller gennem tiderne – Hans Christian Andersen – blev født i Odense den 2. april 1805. Det viste sig at være mere vanskeligt end som så, og meteorolog i sektionen for Vejr- og Klimainformation Kim Sarup måtte en tur i de ældste arkiver. Her fandt han de systematiske vejrobservationer fra Rundetårn i København for årene 1782-1826.

Vejrobservationerne for København taler om højtryksvejr med kold luft fra nordøst. Det var tørt, overskyet med temperaturer lige under frysepunkt. Det kombinerer Kim Sarup med god meteorologisk erfaring til følgende melding for Odense 2. april 1805.

Ud fra denne vejrtype med højtryk og en kold strømning ned gennem Kattegat, er det mest sandsynligt, at vejret i Odense ligeledes var tørt og skyet med temperaturer omkring frysepunktet. Lidt sol og lidt højere temperaturer kan dog ikke udelukkes, slutter han”.

Kilde: DMI, 2. april 2005