Historien om H.C. Andersen statuen i Bratislava

Bratislava_BartfayT_H_Ch_Andersen

H.C. Andersen statue på Hviezdoslav Naméstie i Slovakiets hovedstad Bratislava. Peter Zelizňák (photo) fra Wikimedia

Statuen som blev afsløret 2 juli 2006  og er placeret på Hviezdoslav Pladsen i Bratislava. Den er udført af kunstnere Tibor Bártfay (1922-2015) og er  i bronze med fire farver patina. Den blev skænket byen i anledning af H.C. Andersens 200 års dag i 2005. En kopi af statuen af den danske eventyrdigter er senere blevet afsløret på  musikskole Ján Albrecht  på Topolčianska gaden nr. 15 i Bratislava.

Billedhugger Tibor Bártfay (1922-2015) har til medierne forklaret lidt om baggrunden for H.C. Andersen statuen. Hans kendskab til H.C. Andersen begyndte da han var 7 år og i julegave fik en bog med H.C. Andersens eventyr og han har fulgt digteren i gennem hele livet. På et tidspunkt opstod ideen med statuen, som en hyldest til den danske historiefortæller. En forudsætning for statuen var, at der var sponsorer nok. Pladsen hvor statuen er placeret er skabt af arkitekten Stephen Svetko. H.C. Andersen har besøgt byen en enkelt gang i 1841.

Ifølge H.C. Andersens dagbog ankommer han med skib på Donau til Pressburg, det nuværende Bratislava den 3. juni 1841. Han besøgte byen og fandt et teater og en art “Unter den Linden”, hvor der ikke var mange spadserende, men butikker som i Pest. Der er ruiner af et gammelt kongeligt slot. Der var en del bygninger, deroppe under Slottet, som lå højst malerisk. Efter et kort ophold gik rejsen videre ad Donau til nye rejsemål.

Slovenčina: H. Ch. Andersena na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave

Lars Bjørnsten Odense

 Se flere skulpturer her!