Japansk stjernearkitekt tegner H.C. Andersens Eventyrhus

05225_visualisering_denUnderjordiskeHemmeligeHave_700 x 394 px

Japansk stjernearkitekt tegner H.C. Andersens Eventyrhus

Den verdenskendte japanske arkitekt Kengo Kuma vinder projektkonkurrencen om et nytænkt museum for H.C. Andersen og hans eventyr i Lotzes Have i Odense

Den underjordiske hemmelige have.
Den underjordiske hemmelige have – Kengo Kuma / Cornelius+Vöge Arkitekter.
På H.C. Andersens 211 års fødselsdag afslørede Odense Kommune planerne for eventyrforfatterens fremtid i Odense. I samarbejde med det danske arkitektfirma Cornelius + Vöge og landskabsarkitektfirma MASU Planning har Kengo Kuma and Associates vundet projektkonkurrencen om at tegne et nytænkt H.C. Andersens Hus, der skal sætte eventyrene i centrum for museumsoplevelsen.
Kengo Kuma vandt foran stærke internationale navne som Barozzi Veiga og Snøhetta samt ikke mindst danske BIG – Bjarke Ingels Group, der var med i opløbet til det sidste.

Forslaget af Kengo Kuma og de danske partnere vækker begejstring hos Odenses borgmester Anker Boye, som også var juryformand i konkurrencen.

– Det er et helt særligt vinderprojekt, vi har fundet. At Kengo Kuma er fra Japan viser blot, at nogle gange må man rejse ud for at finde hjem. Forslaget har en særlighed som er både andersensk og odenseansk, voldsomt international og på samme tid stærkt lokalforankret. Det er et projekt, som jeg kun kanforestille mig her i Odense. Men samtidig peger det langt ud over både det lokale eller nationale. Det er internationalt odenseansk.

Projektet indgår som en væsentlig del af den store forandring af bymidten, der foregår i Odense i disse år med udgangspunkt i lukningen af Thomas B. Thriges Gade.
Gaden, der tidligere har gennemskåret byen, udgør en del af projektområdets 9000 m2, der derudover indeholder området omkring det nuværende H.C. Andersens Hus, Børnekulturhuset Fyrtøjet og Lotzes Have.
Med udgangspunkt i forfatterens eventyrunivers og en tilhørende magisk have samler projektet H.C. Andersens Hus og Børnekulturhuset Fyrtøjet i én samlet og kraftigt udvidet attraktion.
Selve bygningen får et areal på 5600 m2, hvoraf to tredjedele etableres under jorden for derigennem at skabe så stort et magisk haverum som muligt i centrum af Odense.

05225_visualisering_DenEventyrligeHave_700 x 394 px
Den eventyrlige have – Kengo Kuma / Cornelius+Vöge Arkitekter

Forud for den afsluttende projektkonkurrence har der tidligere været afholdt en konkurrence om et samlet formidlingskoncept med udgangspunkt H.C. Andersens univers.
Denne konkurrence vandt engelske EVENT Communications. Deres formidlingskoncept har været en del af grundlaget for Kengo Kumas arbejde.
Denne usædvanlige fremgangsmåde, hvor udviklingen af bygningen hviler på et formidlingsfundament er en af styrkerne ved projektet siger By- og kulturrådmand i Odense, Jane Jegind.
Hun har været dybt involveret i projektet – både som jurymedlem i den netop afsluttede konkurrence og i kraft af sin post som bestyrelsesformand for Odense Bys Museer, herunder også H.C. Andersens Hus:

– Det har været vigtigt for os i tilrettelæggelsen af projektet at have, bygning og indhold blev en sammenhængende helhed, der tydeligt er andersensk og hvor Odenses sjæl træder frem. Derfor er det også fantastisk at stå med et så sammenhængende og veludført projekt, der er både finurligt og magisk. Kengo Kuma og de danske partnere Cornelius+Vöge og MASU har lavet den perfekte ramme for fremtidens H.C. Andersen formidling, hvor vi skal have meget mere fokus på hans eventyrlige univers frem for på hans person.

Med afsløringen af vinderprojektet afsluttes også det samlede konkurrenceforløb. Derved kan arbejdet med at tilvejebringe finansiering nu gå ind i sin sidste fase. Finansieringen forventes på plads i løbet af 2016.

Kontakt:
Anker Boye, Borgmester, Odense Kommune, via presserådgiver Andreas Lykke Sognstrup, 30122351
Jane Jegind, By og Kulturrådmand, Odense Kommune, 20911031
Torben Grøngaard Jeppesen, Museumschef, Odense Bys Museer, 20901310

Læs dommerbetænkningen her!

Kilde: Odense Kommune 020416 .    NB: Se mere om det “Det nye eventyrhus” her!