Præsentation af det nye eventyrhus og have i Odense

DSC_2793

Borgmester Anker Boye fortæller om modellen af det nye eventyrhus og have

I forbindelse med afsløringen af vinderen af projektkonkurrencen hold bogmester Anker Boye en tale, hvori han bl. a. begrundede valget af vinderprojektet fra det japanske arkitektfirma Kengo Kuma. Begivenheden fandt sted i Odense Rådhus festsal og på 211 års dagen for H.C. Andersens fødsel. Nedenfor ses uddrag fra borgmesterens tale.

Der er tænkt hele vejen rundt. Der er en fysisk transformation i Odense, men det er også om en mental transformation, Vi er stolte ikke blot af Andersen, men også over byens over 1000 årige historie. Vi suger næring fra rødderne af vores historie. Vi vil gerne komme hele verden i møde på en nutidig og tidsvarende måde. Således, at vi favner voksne som børn uanset hvorfra man måtte komme i verden. Det er vigtigt, at man har lyst at komme og i stigende grad tage næring af Andersens eventyr. Det er vores ambition.

HCA-hus-2018-detScenografiskeUnivers

Et eksempel på det scenografiske univers i Eventyrhuset

Det ene forslag har en mere komplet besvarelse og er kommet tættere på det eventyrlige univers, hvilket har været udslagsgivende for juryens endelige beslutning. Det er et forslag med stor arkitektonisk styrke, samspil mellem have og bygningerne i den moderne og historiske by. Det giver en atmosfære og stemning der klart skiller stedet ud fra dets omgivelser og bringer det ind i et eventyrligt og sanseligt univers, som en grøn lomme i byen. De mange forskellige rummeligheder bidrager til oplevelsen af H. C. Andersens mangfoldighed. uforudsigelige og den skæve person som Andersen også var. Sammenhængen mellem etagerne og kompositionen i bygningen og bevægelsen i landskabet som bygningen skaber, har været det afgørende bidrag .

Et af forslagenes mange styrker er ideen om dobbeltheden i oplevelsen. Det er som en rejse fra virkelighed til fantasi, den lidt sløret grænse mellem virkelighed og fantasi, inde og ude, oppe og nede skaber mange muligheder for scenografien og understøtter således nuancerne i fortællingen, som huset skal bære. I dette forslag er der ingen tvivl om, at vi står med et særdeles godt udgangspunkt for at indfri visionen om et H.C. Andersens Eventyrhus i Odense. Vi har en originalitet og iderigdom som indehfor nogle smukke fysiske rammer, såvel i have som i bygning vil give besøgende en unik oplevelse af Andersens eventyrverden. Vinder af konkurrencen er det japanske arkitektfirma Kengo Kuma.

Foto fra: Kengo Kuma and associates / Cornelius+Vöge Arkitekter og landskabsarkitektfirma MASU Planning og Lars Bjørnsten Odense

Lars Bjørnsten Odense 6. april 2016

 Se mere om det “Det nye eventyrhus” her!