Eventyrhus med bindingsværk og en eventyrlig have med høje hække

DSC_2714

Vinderholdet med Yuki Ikeguchi fra det japanske arkitektfirma Kengo Kuma 

Projerkonkurrencen om et nyt Eventyrhos og en eventyrhave i Odense blev afsløret 2. april 2016 på H.C. Andersens fødselsdag. Nedenfor kan du læse hovedindholdet af den tale på ca. 5 minutter, som en repræsentant fra vindergruppen Kengo Kuma and associates  / Cornelius+Vöge Arkitekter og landskabsarkitektfirma MASU Planning holdt for de fremmødte i rådhusets festsal. Desværre fremgik det ikke tydeligt, hvad navnet på taleren var.

Den historie, der skal fortælles i museet om H.C. Andersen omhandler ikke kun om oplevelsen i hans mange værker, men også en særlig dybde der viser tydelighed som man finder i hans eventyr. En dybde der afspejler hans liv, hans rejser, og som samtidig viser en sløret grænse mellem fantasien og virkelighedens verden. Eventyrhuset udgøres af en række cirkulære former der udspringer af de eksisterende bygninger omkring H.C. Andersens fødehjem og mindehal. Eventyrhuset og haven skaber et stort offentligt haverum, der fletter sig sammen med den omkringliggende bydel  og aktiverer gadenettet samt skaber en særlig eventyrlig virkning i bybilledet.

De tætte historiske gader omkring Andersens fødehjem og de skønne stier gennem haverne opleves som en udvidelse af museet. Gaderne bliver en del af museet for at fremme offentlig adgang og et dagligt liv i haven er der er adgang til haven fra flere sider.  Eventyrhuset udspringer af den skala, der findes i H.C. Andersens fødehjem og de omkringliggende landsbyhuse. Det er organiseret, som en skov hvor de forskellige organiske og sekulære rum er forbundet med kurvede ramper og stier. Gulv og loft skråner op og ned, så der skabes en stor variation i rummelighed og oplevelser. En oververden og en underverden.

De indvendige udstillingsrum overlapper hinanden og giver de besøgende en mulighed for selv at vælge hvilken eventyrsekvens man vil opleve. Museets bygning fortolker de gamle huse deres bindingsværk. Konstruktioner og materialer afspejles i en ny arkitektur som en nyfortolkning af den gamle nordeuropæiske bindingsværk tradition  udføres bygningerne i havens om trækonstruktioner af massivt tømmer og udfyldning af glas, der giver bygninger et let udtryk som pavilloner i haven.

HCA- hius-2018-mellemhaekkene

Udvendigt omfavner hække bygningerne, der styrer lysindfaldet i bygningen. Hækkene bliver derved et filter mellem bygningerne og natur mellem ude og inde. Hækkene bruges, som et metaforisk element, der både deler op og skaber sammenhæng mellem bygning og landskab. Årstidernes skiften og konstant foranderlighed i hækkenes skiftende farver og gennemsigtighed. Det er en ufattelig kompleks og eventyrlig verden i H.C. Andersens liv og historie, dermed overdrives og dimensioneres hække i landskabet. Projektet fortolker flertydigheden i H.C. Andersens arbejde og hans liv både arkitektonisk og dens vægt.

Oplevelse bliver af huset og haven en sammenhængende fortælling, der omfatter de væsentligste elementer i forfatterens arbejde. H. C. Andersens eventyr og have bliver en naturlig ting, et nyt samlingspunkt der favner byen. Vi er stolte og spændte, og glæder sig fantastisk meget til at realisere dette projekt.

Foto fra: Kengo Kuma and associates / Cornelius+Vöge Arkitekter og landskabsarkitektfirma MASU Planning og Lars Bjørnsten Odense

Lars Bjørnsten Odense 6. april 2016

Se mere om det “Det nye eventyrhus” her!