Det nye H.C. Andersens Hus vil blive en af byens mest funklende juveler

dsc_8199-002

Borgmester Anker Boyes tale den 31. oktober 2016 i H.C. Andersens Hus

Af Anker Boye, borgmester i Odense

I dag er i sandhed en stor dag. Den 2. april i år kunne vi præsentere omverdenen for vinderprojektet af arkitektkonkurrencen på det nye H.C Andersens Hus i Odense, og for første gang vise hvordan Kengo Kumas store visioner for Odenses nye attraktion skal se ud.

Nu er vi kommet så langt, at vi med sikkerhed i stemmen kan sige, at visionerne bliver ført ud i livet, da det er lykkedes at finde finansiering til opførelsen af dette fantastiske hus på en af de mest centrale placeringer i Andersens fødeby.
Forud er gået et forløb, hvor først en idekonkurrence og siden en indholdskonkurrence har sørget for, at ikke kun det ydre af det nye H.C. Andersens Hus bliver af international karakter, men også det indre vil blive en attraktion af international format.
Siden fulgte arkitektkonkurrencen, hvor et felt af anerkendte internationale arkitektfirmaer kæmpede om at vinde den attraktive opgave, det er at lægge navn til et projekt, som det vi nu står overfor.

Odense er midt i en transformation til en moderne storby, med alt hvad der hører til af ikke mindst kulturelle tilbud, hvor det nye H.C. Andersens Hus vil blive en af byens mest funklende juveler. Lige her uden for døren bygges en helt ny bydel, som H.C. Andersens Hus bliver en del af, og med den fantastiske arkitektur vil smelte sammen med. Byens forvandling skaber mulighed for en større og mere samlet formidling af H.C. Andersens eventyr, historien om hans liv og introduktion til hans fantasi og menneskeforståelse, der stadig inspirerer millioner af mennesker verden over.

Allerede i dag tiltrækker stedet gæster fra hele verden. Op mod 70 procent af gæsterne i dag er internationale turister. Ligesom museets danske gæster er de fascineret af hans eventyr. Men netop eventyrligheden er fraværende i det nuværende personbiografisk anlagte museum. Derfor er det et stort ønske at skabe nye rammer og en scenograferet formidling, som modsvarer hans store berømmelse og helt unikke eventyrlige univers.

Ingen andre steder i verden kan kombinere H.C. Andersens eventyrlige univers med stedets betydning og autenticitet: Stedet hvor H.C. Andersen blev født, midt i den by, hvor han voksede op, og fandt inspiration til sine senere eventyr.
Som formand for juryen i projektkonkurrencen om det nye H.C. Andersens Hus er det derfor også mig en stor glæde i dag at kunne præsentere, at det er lykkedes at få A.P Møller Fonden og Augustinus Fonden til at medfinansiere dette fantastiske byggeri, sammen med Odense Kommune. Det skal I have en stor tak for. Uden jeres engagement og medvirken ville det her projekt ikke kunne realiseres. Det vil Odense, hele Danmark og store dele af verden sætte pris på i fremtiden, når byggeriet står færdigt.

Tekstkilde: Odense Kommune. Foto Lars Bjørnsten Odense

Se mere om det nye eventyrhus og have i Odense her!