Tivolis Eventyrø – en sejlads gennem Eventyrets Land

tivolioen

Eventyr-Øen

Denne skønne beskrivelse af Tivoli’s H.C. Andersen relaterede aktiviteter kunne man læse om i avisen Dagens Nyheder fra den 2. juni 1905.

Tivolis Eventyrø. En sejlads gennem Eventyrets Land.

H.C. Andersen kan sagtens prise sig lykkelig i sin himmel, hvor megen stads blev der ikke gjort af den 2. april! Og han bliver ved at jubilere langt ind i den dejligste Tivolisommer.

2-3 måneder har Carl Lund været optaget at at male den gamle digters eventyr, og nu er sejladsen gennem eventyrenes ø begyndt. Alle små drenge og piger, der får lov at gøre den tur med vil sige: Hvor det var dejligt! – ganske som eventyrets forkølede lille dreng, der lå i sin lune seng og drak hyldete, mens den gamle morsomme mand fortalte ham om den blomstrende hyld i Nyboder og de to gamle folk, der sag under hylden på deres guldbryllupsdag.

Stille glider båden gennem det blå forhæng ind i grotten, hvor Ole Lukøje tager imod. Bag den rosenrøde grædepil slynger den lille havfrue sine arme om marmorstøtten, der ligner den smukke unge prins. Under hyldetræet sidder den gamle sømand og hans gamle, gamle kone, de to rare oldeforældre, og hyldemoer stikker sit hoved ind imellem dem med et fortroligt nik, som om hun ville sige: Kan I huske? Storkene henter de små børn i dammen, hvor sivene gror tæt og grønt, ude på det store åkandeblad står den stakkels lille Tommelise. Stjernerne tindrer bag Snedronningen og Gerda og lille Kay – og ud glider båden fra eventyrets land under de vilde svaners flugt.
Alt det har Carl Lund malet til grotten derude i Tivolisøen. Og synes enkelte af billederne er lidt matte, så har han til gengæld fået meget af eventyrets stemning frem i “Hyldemoer”, der står så kønt og fint, som om det det var set med den gamle mands øjne, – han, der kunne få en historie ud af alt, hvad han tænkte på. Cac.

Kilde: Dagens Nyheder fra den 2. juni 1905 og Lars Bjørnsten Odense

Se flere H.C. Andersen relaterede ting i perioden 1900 – 1924 her!