Opsætning og fortolkning af “Den lille Havfrue” ved Langelinie i København

1-havfrue-larsbj-001

“Den lille Havfrue” ved Langelinie i København i 2007

“Den lille Havfrue”, der skal ligge ved Langelinie

Efter hvad den københavnske specialkorrespondent meddeler os, vil billedhuggeren Edvard Erichsen fremskynde forarbejderne til sin statue af “Den lille Havfrue” så meget, at han kan være færdig med den inden den 15. maj. (1910)

Grunden hertil er den at balletdanserinden Fru Price de Plane, der har lovet at sidde model for ham, skal rejse til Finland den dag.

Statuen der skal opstilles ved Langelinies lystbådehavn og bekostes af Brygger Jacobsen, vil blive ganske nøgen og illustrere det sted i H.C. Andersens eventur, da den lille havfrue sidde rpå marmortrappen op til kongeslottet, efter at hun har drukket trylledrikken, der har berøvet hende fiskehalen og under meget smerte skænket hende menneskeben.

Om sit værk har kunstneren udtalt: Kvindefiguren skal hvile på en stor havsten, som jeg dog nok for at komme op i passende højde over terrænet må underbygge med en række mindre sten. I fundamentet anbringes to bronzerelieffer, et gengivende stenen, da den lille havfruefrelser prinsen efter skibbrudet, et andet fremstillende den lille havfrue hos heksen, tryglende om trylledrikken.

Når monumentet en gang bliver opstillet på Langelinie, vil det sikkert pynte godt i landskabet – om end dets symbolik nu en gang er noget fjerntliggende Øresunds friske pust af åbent hav. A.

Kilder: Aarhuus Stifts-Tidende 25. april 1910 og Lars Bjørnsten Odense

Oversigt  ”Den lille Havfrue – The little Mermaid”