Udviklingen af et nyt H.C. Andersens Hus

Udviklingen af et nyt H.C. Andersens Hus

Hvad:

En sammenlægning og nytænkning af Fyrtøjet og H.C. Andersens Hus i en nybygning med dertilhørende eventyrlige have. Eventyrene sættes i centrum med fokus på indlevelse og oplevelse, men også med masser af læring. Det bliver et sted for hele familien, for turister og for skoleelever.

Hvorfor:

Stærkt behov for at supplere og udvikle den nuværende personbiografiske formidling i H.C. Andersens Hus med levende formidling af H.C. Andersens eventyr. Behov for at samle alle H.C. Andersen-aktiviteterne i en samlet attraktion. Behov for at skabe en moderne attraktion, der favner både den lokale, nationale og internationale H.C. Andersen-interesse.

Hvor:

Lotzes Have med det nuværende H.C. Andersens Hus og Børnekulturhuset Fyrtøjet udvides udover den nu lukkede Thomas B. Thriges Gade til samlet areal på knap 9000 m2.

Hvordan:

  • Idékonkurrence. Inspiration og videreudvikling af projektet. Resultat: International idékonkurrence med 475 deltagere fra 57 lande. 3 førstepræmier og én andenpræmie. Afsluttet april 2014.
  • Indholdskonkurrence. Udvikling af scenografisk koncept. Engelske Event Communications kåres som vinder. Event Communications koncept anvendes som en del af grundlaget for projektkonkurrencen. Afsluttet juni 2015.
  • Projektkonkurrence. Udvikling af arkitektur til nyt H.C. Andersens Hus. 30 meget kvalificerede kandidater til prækvalifikation, som blev annonceret i EF-Tidende.
  • Fem kandidater udvælges af Odense Kommune i samarbejde med A.P. Møller Fonden, de fem firmaer leverer anonymt deres bud på det nye H.C. Andersens Hus.
  • De fem kandidater reduceres til to kandidater som går videre til anden fase af projektkonkurrencen. De to kandidater er:  BIG Arkitekter med Moe Ingeniører og SLA Landskab – Kengo Kuma Architects med Cornelius+Vöge Arkitekter, MASU Planning landskabsarkitekter og Eduard Troelsgård Ingeniører
  • Vinderen Kengo Kuma and Associates med Cornelius+Vöge Arkitekter, MASU Planning landskabsarkitekter og Eduard Troelsgård Ingeniører præsenteres 2. april 2016.

Projektet:

Det vindende forslag består af samlet 5.600 m2, hvoraf hovedparten etableres under terræn. Det nye H.C. Andersens Hus får et udstillingsareal på 2.500 m2.

Finansiering:

Det nye H.C. Andersens Hus har en samlet finansiering på 305 mio. kr. A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene Formaal har doneret 225 mio. kr., Augustinus Fonden har doneret 20 mio. kr. og Odense Kommune finansierer de resterende 60 mio. kr.

Åbning:

Det nye H.C. Andersens Hus forventes åbnet i 2020.

Kilde: Odense Kommune

Se mere om det nye eventyrhus og have i Odense her!