Jane Jegind: Det nye H.C. Andersens Hus vil blive et fyrtårn

dsc_8194

På billedet ses Jane Jegind, de japanske arkitekter Yuki Ikeguchi og Kengo Kuma samt Anker Boye

Tale af kulturrådmand og formand for Odense Bys Museer Jane Jegind ved pressemødet den 31. oktober 2016

Som kulturrådmand og som formand for Odense Bys Museer har det været utroligt spændende at være en del af den lange og grundige proces som har ledt op til denne dag. Igennem idékonkurrence, indholdskonkurrence og projektkonkurrence har jeg kunnet se fremtidens H.C. Andersen-formidling tage form og vokse til det fremragende projekt, vi står med i dag.

Det er derfor også en helt unik mulighed, der skabes med A.P. Møller Fondens store donation. Det er en mulighed for at skabe Andersens eventyrlige univers, så det henvender sig til alle – til børn og voksne, til lokale og til turister.

Et rigtigt H.C. Andersens Hus, der er lige så eventyrligt, som et af Andersens egne eventyr.

Det nye H.C. Andersens Hus vil være en enorm gevinst for hele byen – ikke mindst vil det skabe vækst og være med til at skabe en helt ny selvforståelse af Odense som H.C. Andersens Odense. Det vil også være en stor gevinst for de besøgende, der nu ikke blot vil kunne møde historien om eventyrforfatteren H.C. Andersen, men også vil kunne møde, genkende og lære nye sider af de eventyr, der gjorde Andersen verdensberømt, og som den dag i dag stadig er årsagen til at folk besøger museet. Og ikke mindst vil det være en gave til Andersen selv. Med donationen fra A.P. Møller Fonden bliver det muligt at skabe magiske rammer og indhold, der er verdens største eventyrforfatter værdig.

Der er ikke blot tale om et nyt forbedret museum. Der er tale om et forvandlet museum! Det nye H.C. Andersens Hus belærer og moraliserer ikke. Det udlægger ikke teksten. Det fortæller ikke folk hvad de skal mene. I stedet skaber det nye H.C. Andersens Hus unikke oplevelser og rammer, der gør at folk selv kan udforske, opdage og måske endda genopdage eventyrligt univers hvor fantasi, kreativitet og leg er de allervigtigste ingredienser.

Med moderne, fantastiske udstillinger udarbejdet af Event Communications – i en eventyrlig ramme skabt af Kengo Kuma & Associates – vil det nye H.C. Andersens Hus blive et fyrtårn. Som Andersen har gjort det i alle disse år, vil det lyse op langt ud over landets grænser. Det vil få en enorm betydning i turistmæssig sammenhæng, hvor vi allerede i dag oplever en kraftig stigning fra særligt de asiatiske lande. Men også i forhold til det nationale kan det nye H.C. Andersens Hus blive et pejlemærke, når det kommer til læringstilbud skolerne, ligesom det vil blive et stærkt familietilbud, der inviterer til besøg og genbesøg.

Derfor! – Tak til A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden, der, sammen med Odense Kommune, har gjort dette projekt til virkelighed.

Tekstkilde: Odense Kommune. Foto Lars Bjørnsten Odense 2016

Se mere om det nye eventyrhus og have i Odense her!