Eventyret “Psychen” er dukket op til overfladen!

knuth-psyken-2015

Godsejer Christoffer Knuth, Knuthenborg med manuskriptet. Fotocredit: Knuthenborg Safaripark

Psychen er dukket op til overfladen!

I forbindelse med en oprydning i familien Knuths ejendele på Knuthenborg Gods har man fundet et hidtil ukendt håndskrevet manuskript af H.C. Andersen til eventyret Psychen. Efter Adam Wilhelm Knuths død i 2013 er der på godset Knuthenborg sket en større oprydning af hans søn og dennes hustru, lensgreveparret Christoffer og Stephanie Knuth. Det er sket i forbindelse med, at der skulle afholdes et loppemarked og en aktion i april 2015. Manuskriptet er ligesom de eksisterende koncepter til eventyret fuld  af H.C. Andersens rettelser og påklistringer. Fundet betyder, at man se de rettelser, der er foregået inden den endelige version af eventyret, som blev offentliggjort første gang 25 november 1861. Bagsiden af et brev dateret den 13. september 1861 og er brugt som notepapir og påklistret manuskriptet. Det forventes at manuskriptet tidsmæssigt er skrevet ca. 1861.

Ejnar Stig Askgaard  og Johannes Nørgaard Frandsen igang med undersøgelsen af manuskriptet. Fotocredit: Knuthenborg Safaripark

Litteraturforskere vil følge de forskellelige stadier i tilblivelsesprocessen ved at undersøge de allerede eksisterende udkast til eventyret og det nyfundne i forhold til det udgivne i 1861. Overinspektør Ejnar Stig Askgaard fra Odense Bys Museer og professor Johannes Nørgaard Frandsen, leder af H. C. Andersen Centret på Syddansk Universitet har set det nyfundne manuskriptet bekræftet, at der er tale om det originale manuskript til eventyret Psychen.

psyken-manuskript

  Forsiden af manuskriptet til eventyret Psychen. Fotocredit: Knuthenborg Safaripark

Manuskriptet er fundet i en staldbygning ved siden af Slottet i Knuthenborg Safaripark, hvor det lå sammen med en masse ragelse. Det håndskrevne manuskript var smukt indbundet og sprang i øjnene og man var klar over at dette var noget specielt. Manuskriptet er på 12 tætskrevne sider, og er på trods af sine over 154 år i god stand. Manuskriptet er en vigtig del af den danske kulturarv, og hverken kan eller skal sælges. Det skal bliver på Lolland-Falster siger godsejer Christoffer Knuth. Manuskriptet skulle være en gave fra H.C Andersen til en af forfædrene Eggert Christoffer Knuth (1838-1874) . H.C Andersen og Eggert Christopher Knuth levede på samme tid. Godsejeren ved ikke, hvordan manuskriptet til eventyret er havnet på Knuthenborg, Da man ikke er bekendt med, at H.C. Andersen har besøgt godset.

psyche-knuthenborg

Forside af det smukt indbundne eventyr “Psyche” af H.C. Andersen.  Fotocredit: Knuthenborg Safaripark

Lars Bjørnsten Odense 21. maj 2015
  •  Kilder: Folketidende.dk, TVøst, Berlingske Tidende, DR.dk.
  • Bemærk: Fotocredit: Knuthenborg Safaripark. Link http://www.knuthenborg.dk
  • Tak til Knuthenborg Safaripark for lån af billeder.

H.C. Andersen og eftertiden, se mere om perioden 2010-2020