Odense Tugthus og H.C. Andersen

1-tugthus-klaregade2

Tvangsarbejdsanstalten i Klaregade Odense Tugthus  (O.T.) til højre ses indgangen til den gamlet bispegård. Fotografi efter maleri af skomager Johan Peder Thomsen født i 1915.

Odense Tugthus

Odense Tugthus i Klaregade i Odense hed oprindeligt  Odense Tugt- og Manufakturhus. Det blev opført i 1752 af kong Frederik V og fungerede som straffe- og tvangsarbejdsanstalt for fattigfolk for Odense Købstad. I 1825 åbnedes op for betlere og løsgængere fra hele Fyn. Tugt- og forbedringshusdelen i Odense blev nedlagt i 1865. På et senere tidspunkt var der fællesarbejdsanstalt og til sidst i 1949 var det en ren arbejdsanstalt. Senere fik Odenses socialkontor til huse  i bygningen og sluttelig var der kontorer for Ældre- og Handicapforvaltningen.

H.C. Andersen og Odense Tugthus

H.C. Andersen beskriver bl.a. sit kendskab til Odense Tugthus i sin selvbiografi “Mit livs eventyr” og i romanen O.T.  H.C. Andersen kender stedet fra sin barndom, da han en kort tid arbejdede hos Koch og Hirschfeldts Klædefabrik i Klaregade, som lå skråt overfor Tugthuset i Klaregade i Odense. Det var meningen af tugthusarbejderne skulle arbejde på klædefabrikken. H.C. Andersens forældre kendte portneren i Tugthuset. Hans Christian kom med sine forældre til portnerens familiefest. Den store, jernbeslagne port blev åbnet og lukket igen med nøglen i det raslende nøgleknippe og de kom op ad en stejl trappe. Der blev spist og drukket og et par af fangerne fungerede som opvartere ved bordet.  Hans Christian var bange og kunne intet spise, selvom forældrene opfordrede ham til at smage på maden. Heller ikke de søde sager ville han have. Hans mor sagde, at han var syg og derfor blev han lagt på en seng. Mens han lå der hørte han skotrokken snurre tæt ved og fangerne synge lystige viser. Om det var i hans fantasi eller i virkeligheden ved han ikke, men han er bange og syntes at han befinder sig i Røverhistoriernes Slot – Odense Tugthus, som er gemmestedet for tyve- og røverhistorier. Han er desuden bange for at han skulle møde sin halvsøster Karen Marie Danielsdatter Rosenvinge i Tugthuset. Angsten og indtrykkene fra besøgene gør så stort indtryk på ham, at at han skriver romanen “O.T.” (Odense Tugthus)

1-MVC-544

Odense Tugthus 2002. Set fra Klaregade. Foto Lars Bjørnsten

 Læs mere om H.C. Andersens barndom og barndomshjemmet