H.C. Andersens oprindelige gravsten på Assistens kirkegård

H.C. Andersens oprindelige gravsten på Assistens kirkegård. Foto Lars Bjørnsten Odense

H.C. Andersens oprindelige gravsten på Assistens kirkegård

 Den oprindelige gravsten kan i dag ses i Kulturcentret Assistens på Kapelvej i Nørrebro København.

H.C. Andersens gravsten på Assistens kirkegård på Nørrebro i København blev den 18 april 1983 ødelagt under groft hærværk. Dengang skulle gravstenen være væltet og knækket i tre stykker. Andre kilder oplyser at den oprindelige gravsten som ses herover knækkede ved et uheld. Hvad der er rigtig vides ikke, men måske er det en kombination af de to historier. Ifg. Fyens Stiftstidende fra den 20. april 2008 blev det to meter høje monument af rød Nexø sandsten kunst af unge hærværksmænd og er gået over på midten. Desuden er gitteret der omkranser graven blevet ødelagt.

I 2008 blev der i forbindelser med uro på Nørrebro også øvet hærværk mod kendte gravsteder, således også på H.C. Andersens gravsten på kirkegården. På gravstenene blev der malet slagord ”69 DANSK KULTUR”. Det lykkedes at fjerne det meste af malingen, men man skulle stadigvæk se skygger af graffitien på gravstenen.

Graffiti med teksten ’69 dansk kultur’ kan ikke vaskes af HC Andersens gravsten, og derfor bliver stenen sandsynligvis hugget om. Facaden hugges af og indskriften hugges ind i sandstenen igen. Det oplyser Flemming Tschuriloff, leder af Center for Kirkegårde i Københavns Kommune, til Avisen.dk. – Malingen er trængt så dybt ind i sandstenen, at vi ikke kan vaske det af med kemikalier. Vi tør ikke blive ved med at skubbe på den, forklarer han, skriver Avisen.dk

Det er indtil videre ikke lykkedes at få oplysninger om, det er lykkedes at fjerne grafittien eller om stenen er blevet hugget om.

Lars Bjørnsten Odense 26. juli 2011