Pia Sigmund: Nyt eventyrhus i Odense?

1-DSC_9917-001

Legende børn i Børnekulturhuset  “Fyrtøjet” temaet er “Havfruens verden”. Foto Lars Bjørnsten 2013

Artikel 30. november 2013 i Fyens Stiftstidende af  Pia Sigmund

Nyt eventyrhus i Odense?  

Odens Bys Museer, Odense kommune og Realdania har udskrevet en international arkitektidékonkurrence om et nyt ”House of Fairytales” i Odense. Den 29. november var frist for aflevering af bidrag. Der forventes store ting: Huset og den dertilhørende have skal blive en ”must-see attraction of international standing” (side 15).

Konkurrencens område omfatter det nuværende H.C. Andersens hus i Hans Jensens Stræde (skal bevares), Børnekulturhuset Fyrtøjet (kan nedrives), hele Lotzes Have og det lukkede stykke Thomas B. Triges gade ud for Lotzes Have.

Der ligger flotte visioner i konkurrencematerialet, og det er forståeligt, at Odense Bys Museer ønsker at udvide sit område og få mulighed for at opbygge en moderne udstilling, men – hvad med Fyrtøjet? Huset blev bygget i 1997 efter en årelang græsrodsindsats. Husets hele koncept – fordybelse i H.C. Andersens univers og børns kreative leg og skaben igennem eventyrenes verden, det nære og tætte – blev afprøvet i flere store eventyrscenografier op igennem 1980´erne, indtil det helt særlige hus endelig kunne bygges op af arkitekter med et hjerte for børn og eventyr.

I konkurrencematerialet beskrives Fyrtøjet blandt ”buildings to be removed”. Godt nok anbefales det de deltagende arkitekter at tænke over, hvordan man kan inkorporere Fyrtøjets eventyrunivers i det store nye hus, men man kan godt frygte, at ånden og ideerne bag Fyrtøjet ikke kan komme med. Børnekulturhuset Fyrtøjet blev udtænkt nedefra, af en skare frivillige i byen, af forældre der ønskede noget helt særligt for deres børn: en ro, en fordybelse, en leg med eventyrene, og af pædagoger der ville, at børn skulle lytte til professionelle eventyrfortællere og begejstrede blive bevidste om deres egne og verdens muligheder oplevet gennem eventyrene.

Nu står vi så over for en engelsksproget konkurrence med arkitekter udefra, hvoraf de færreste har haft den fantastiske oplevelse, det er at se børn på besøg i Fyrtøjet. Der ville de have opdaget, at børnene ikke kun gør, hvad de voksne beder dem om, men at de lytter og derefter skaber og agerer på egen hånd: Stille og forsagte børn tager en eventyrrolle på sig og bliver et nyt lille menneske for en stund, og måske for altid, stærke og frembusende børn lytter og ser med nye øjne på deres kammerater, fordi de har fået andre roller.

Man kan frygte, at House of Fairytales bliver et oplevelseshus for turister. Derfor en appel til de tre initiativtagere og dommerpanelet om at have øje for, at der skal gives rum til inderligheden, stilheden, kreativiteten, alt det som Fyrtøjet har stået for i de forløbne godt 16 år. Det kan både være for børn, men også for voksne, der her kan slippe deres hverdagsverden og dykke ned i eventyrenes dybe verden.

Pia Sigmund

Se mere om: Fyrtøjet – et levende og aktivt kulturhus for børn

Stort og småt om H.C. Andersen i 2013