Otto P. Balle: Basnæs 1850

1-hcan_0019

Herregården Basnæs ved Skælskør

På Basnæs sad de gamle Lunger og Krasser i sin tid trygt bag gravene. Op mod midten af det 17de hundredeår opførte Axel Arenfeldt en storslået hovedbygning på tr stokværk, prydet udvendig og indvendig med våbenskjolde og slægtstavler, forsynet med tårne og kobbertækt spir, porttårn med vægtergang og kuppel o.s.v. Denne bygning brændte en augustdag 1758, og det var med nød og næppe, at gårdens daværende ejer, grev Wedel-Jarlsberg reddede livet.

Han lå syg og først i sidste øjeblik kom en kæk tjenestepige ilende og bar den lamme mand ud af den brændende bygning. I 1838 kom Basnæs i slægten Scavenius eje og fik en ny stilfuld hovedbygning, der med sine tårne og kamgavle, sine åbne buer og de højtløbende fine vedbendsslyngninger tager sig overmåde køn og hyggelig ud. Alt er velholdt og pynteligt på dette smilende herresæde.

Om H.C. Andersen og Basnæs, se her!

Otto Petersen Balle (17. april 1865 på Tørslevgård, Estruplund Sogn – 29. juni 1916 i København) var en dansk maler

Ovenstående er et uddrag af bogen “Danmark i Skildringer og Billeder af danske Forfattere og Kunstnere, 1887-93.  Af Martinus Galschiøt (1844-1934). Foto Lars Bjørnsten  2013.