“Den standhaftige Tinsoldat” på Hanstholm Friskole!

hanstholm-standhaftige-tinsoldat_small

Helt tilfældigt passerede jeg forbi Hanstholm Friskole en sommerdag i 2007 og så dette pragteksemplar af Den standhaftige Tinsoldat stå i sin papirsbåd midt i skolegården.  Det der i første omgang fangede mit åsyn var det flotte plankeværk med 10 soldater ud mod Helshagevej i Hanstholm.  Papirsbåden med den etbende tinsoldat hengiver tankerne til H.C.Andersens eventyr  “Den standhaftige Tinsoldat“. Det er eventyret om den étbenede tinsoldat, der er ulykkeligt forelsket i en danserinde, og som må gå grueligt meget  igennem  for til sidst at blive ført sammen med danserinden i ilden i kakkelovnen og ende som et tinhjerte.

sommer-2007-hanstholm 083_small

 Eventyret om “Den standhaftige Tinsoldat” fra 1838 indleder med teksten “Der var engang fem og tyve Tinsoldater, de vare alle Brødre, thi de vare fødte af en gammel Tinskee. Geværet holdt de i Armen og Ansigtet satte de lige ud; rød og blaa, nok saa deilig var Uniformen”. Elever på Hanstholm Friskole har læst eventyret og ladet soldaterne indgå i det flotte plankeværk ud mod vejen. Dog var der ikke 25 soldater, som i eventyret, men kun ti og så den etbenede soldat i papirbåden.

1-sommer-2007-hanstholm 069

Ovenstående billeder er fra Hanstholm Friskole og et med udsigt over havnen i Hanstholm, som er den nyeste fiskeri- og trafikhavn i Danmark Den blev taget i brug i 1967, og har udviklet sig til at være Danmarks største fiskerihavn for konsumfisk. En stor trafikhavn med færgeforbindelser til bl.a. Norge, Færøerne og Skotland.  Hanstholm er en planlagt by med ca 3000 indbyggere og er en del  af Thisted kommune. 

Foto og tekst Lars Bjørnsten 29. juli 2007

Stort og småt  om H.C. Andersen i perioden 2000-2009