Postkort. Udsigt fra Albanibroen. Odense Å. Eventyrhaven. 24-03-1906 Verdenspostforeningen. Kilde Odense Bys Museer
Baggrunden for Eventyrhaven i Odense
Sct. Knuds Kloster og munkene der boede her har fra ca. år 1100 og igennem ca. 400 år været en del af Odenses liv. Den åbne plads syd for domkirken har en gang været en lukket klosterhave med søjlegange rundt om langs de dengang omgivende bygninger.
Området øst og syd for Domkirken Sct. Knuds Kirke, den nuværende Eventyrhave er sandsynligvis en del af det bebyggede areal ved Albani Torv har fra begyndelsen nok været munkenes have med frugt og grøntsager. Munkene fik fisk fra Odense å.
I 1941 vedtog Odense byråd en omfattende plan om ændringer af området ved Rådhuset og Domkirken. Dette indebar bl.a. en ombygning af rådhuset og etableringen af en offentlig park i Odense Centrum H.C. Andersen-haven (Eventyrhaven). I den forbindelse blev Læseforeningens bygning og have opkøbt. Øen i læseforeningens have var af arkitekt Bendt Helweg-Møller tænkt hævet ved opfyldning og om skabt til en eventyrhave. Desuden skulle der være en bred trappe ned til haven og bygges to broer til øen. Odense Kommune fik dermed skabt en stor park midt i byen med en grøn åbning op mod den nye rådhus og domkirken.
Bygningen på Albani torv blev endelig nedrevet i 1954 – 55. I dag 2002 har Realkredit Danmark til huse i en nybygning på stedet. Efter vedtagelsen i Odense byråd gik der 4 år før H.C. Andersen-haven (Eventyrhaven) i 1945 åbner for offentligheden.
H.C. Andersen statuen som i dag står i Eventyrhaven er modelleret af Louis Hasselriis, og blev afsløret 19 juni 1888 i Kongens Have i Odense. Statuen blev i 1905 flyttet fra dens oprindelige placering i Kongens Have til Gråbrødre Plads og senere i 1949 til den endelige placering i Eventyrhaven .
Eventyrhaven 1961. Industripalæet ses i baggrunden. H.C. Andersen statuen. Kilde Odense Bys Museer