H.C. Andersen var soldat i Odense

uniform-hca-lb

H.C. Andersen var soldat i Odense.

På Fyn’s Militærhistoriske Samling står en træfigur af den store digter – iført militær uniform.

Hvorfor nu det?

H.C. Andersen studerede ved Københavns Universitet i årene 1828 – 34. Det var studenterne en pligt at gøre tjeneste i KONGENS LIVKORPS, som nærmest kan betragtes som en del af datidens Hjemmeværn.

Studenterne skulle selv anskaffe uniformen, og H.C. Andersen fandt da også en brugt uniform hos en marskandiser. Andersen skrev i sin dagbog, at ”tøjet var præget af ælde, bukseben og ærmer var for korte, trøjen var for snæver om livet, og chakoten sad bag i nakken”.

En dag var H.C. Andersen, – som allerede var ved at blive kendt i sit forfatterskab – til eksercits på fælleden, da kronprinsen – den senere kong Christian VIII – og kronprinsesse Caroline Amalie kom forbi.

De kongelige standser og betragter et øjeblik de strunke soldater, og pludselig udbryder kronprinsessen; ”Gud, der står jo Andersen”. I Livkorpset valgte de menige selv deres underofficerer, og H.C: Andersen blev valgt som corporal.

Det har sikkert ikke været hans militære kvalifikationer, der har ligget til grund for valget, men snarere hans menneskelige egenskaber.

Også H.C. Andersens far tjente i et par år som soldat. Andersen senior lod sig i 1812 hverve som grenader ved Kronens Regiment – det meget senere Fynske Livregiment. Måske har det været fattigdommen, som fik den stakkels skomager til at prøve lykken som soldat, – det er der ingen der ved.

Men Andersen senior kom med den styrke, som i 1813 blev sendt til Nordtyskland for at hjælpe Napoleon i de besværligheder som kejseren havde rodet sig ind i.

Men det barske feltliv har åbenbart været for hårdt for Andersen. Han kom hjem fysisk nedbrændt og blev kasseret.

Kilde: Fyns Militærhistoriske Samling

Se også: Totalforsvarsregion Syd giver sjældne H.C. Andersen bøger til Odense Bys Museer.

Foto: Lars Bjørnsten Odense