Fyns Stiftstidende 6. januar 2004 . I hælene på H.C. Andersen
HCA-IT: Fynsk skoleinspektør har på halvandet år skabt let tilgængelig hjemmeside
Af Marianne Koch
En cykeltur i Odense. En vandretur omkring Glorup Gods på Midtfyn. En weekendrejse til London. Et trip til København…..
Uanset hvor i verden, Lars Bjørnsten befinder sig, medbringer han altid sit digitalkamera og en nøje udarbejdet køreplan for, hvordan turen skal udnyttes. På sporet af H.C. Andersens gøren og laden. Dengang for 150-200 år siden.
Skoleinspektøren fra Spurvelundskolen i Næsbyhoved Broby er bidt af H.C. Andersen. Og på bare halvandet år har han i sin fritid skabt en hjemmeside – www.visithcandersen.dk – der med 650 opslag, nem tekst og rigtig mange fotos fortæller historien om Danmarks berømteste digter. Med utallige valgmuligheder.
– Indtil nu har 40.000 personer fra 78 forskellige nationer været inde på hjemmesidens “forside”, siger Lars Bjørnsten, mens han på sin computer i gæsteværelset til villaen på Fasanvej i Odense viser, hvordan man lige præcis kan se, hvor mange, der har været inde på siden – siden den startede.
Folkelig hjemmeside
Skoleinspektør Lars Bjørnsten, der ved siden af jobbet er i færd med at tage en diplomuddannelse i ledelse på Teknikum i Odense, bruger al sin fritid på sporet af H.C. Andersen.
– Min kone siger, jeg bruger for meget tid ved computeren. Og jeg må da også indrømme, at det bliver til mange timer foran skærmen. Og det bliver også til mange timer på rejser og på ture, hvor jeg altid ved, hvor jeg skal hen – fordi H.C.Andersen enten har været der eller har skrevet om det, siger Lars Bjørnsten.
Han driver sin hjemmeside på absolut non profit basis uden tilskud nogen steder fra.
“Det er vigtigt, at H.C.Andersen fremstilles på en almindelig folkelig måde uden skelen til økonomiske interesser”, som der står på hjemmesidens forside.
Et liv i billeder
Lars Bjørnsten uddyber formålet med hjemmesiden:
– Da jeg begyndte at arbejde med IT, så jeg mig omkring i H.C. Andersen-landskabet. Odense Universitet, Museet i Odense og Det kongelige Bibliotek i København havde da mange oplysninger, men det meste var analyser af Andersens tekster. Og ikke så meget det enkle: Hvor gik han omkring. Hvem besøgte han. Hvordan så der ud i hans stuer. Hvad lavede han på sin fødselsdag. Hvad gør eftertiden ud af ham og hvordan. Sådan noget.
– Jeg gik i gang med Andersens dagbøger og med hans to selvbiografier. Og derudfra har jeg så at sige lokaliseret digteren ved hjælp af fotografier og henvisninger og tekster, siger Lars Bjørnsten.
Andersen-skoven
For eksempel var Lars Bjørnsteen den første, der beskrev, hvordan Odense Kommune var i gang med at skabe en H.C. Andersen-skov.
– Jeg læste om den i en meddelelse fra kommunen og cyklede derud i nærheden af Aasum. Dér fandt jeg en masse små træer, men kun et lille papskilt på et af træerne, der fortalte, hvad der her var på færde. Det fotograferede jeg så, som man kan se.
– Sådan er min hjemmeside også et forsøg på at viderebringe, hvad vi her i Odense, på Fyn og i Danmark gør for at udbrede kendskabet til Andersen, siger Lars Bjørnsten, som kommer med endnu et eksempel på, hvordan han på sporhundevis efterforsker eventyrdigterens liv:
Søndag 28. december var det sidste dag, der var åbent på Odense Bys Museer på Hollufgård.
Bjørnsten vidste, at der var udstillet nogle H.C.Andersen-medaljer, som han aldrig har kunnet få nogle gode fotos af. Derfor besøgte han på denne sidste dag igen museet. For medaljerne skulle altså i hus på hjemmesiden.
Underlige fødeby
Odense Bys måde at håndtere byens berømteste søns eftermæle vækker nogle gange undren hos den velbevandrede skoleinspektør.
– Hvorfor gør man dog ikke barndomshjemmet i Munke Mølle Stræde til et levende museum ved at vise dets fattigdom med effekter og billeder osv. Og hvorfor i alverden skal den fordums genbo, De Eilschouske Boliger, nu genopbygges i Den gamle By i Århus? Hvorfor ikke rive både Telefonhuset og Svømmehallen ned og genopbygge De Eilschouske i Odense, hvor de oprindelig lå på H.C.Andersens tid, siger Lars Bjørnsten.
Han undrer sig også over, hvorfor relieffet “Solhovedet” ved den gamle indgang til museet er flyttet fra H.C.Andersens Hus til den nye Hunderupskole.
– Hvis den skulle flyttes, hvorfor har den næstnyeste, H.C. Andersen-skolen i Vollsmose, så ikke fået den?
Ikke prædikant
Lars Bjørnstens store viden om H.C. Andersen bliver der ikke skiltet særskilt med i jobbet som skoleinspektør.
– Jeg går ikke rundt og prædiker Andersen. Jeg har det bedst, når tingene går stille og roligt. For det centrale er ikke mig, men digteren, siger Lars Bjørnsten.
Han er dog alligevel lidt glad for, at en af hans lærerkolleger i forbindelse med en gennemgang af eventyret “Fyrtøjet” har bedt inspektøren fortælle børnene noget om Andersen her i begyndelsen af det nye år.
Ser man på hjemmesiden, har børnene noget at glæde sig til. Oplysningerne her er enorme og meget alsidige. Og dét, man ikke kan finde, kan man bare bede søgemaskinen om.
Kilde: Bragt efter aftale med Marianne Koch Fyns Stiftstidende