Ægte H.C. Andersen

ologo

Ægte H.C. Andersen

I disse H.C. Andersen-tider kan man næsten glemme baggrunden for det hele. Den ægte vare er dog kun et klik borte.

Af Jensch

Lige her i Odense har Lars Bjørnsten nemlig længe opbygget en seriøs hjemmeside om den fynske digter. Det begyndte i det små, men efterhånden er sitet nærmest eksploderet med masser af billeder, informationer og ikke mindst H.C. Andersens samlede forfatterskab!

Opbygning

Hvis et klik på indholdsfortegnelsen ser overvældende ud, så er der en grund. Lars Bjørnsten siger selv, at hjemmesiden er vokset eksplosivt med tiden. Postitivt set kan alt det nye materiale dog tolkes som stor interesse for H.C. Andersen. Med den store mængde materiale kan det betale sig at bemærke, hvor man fandt et bestemt emne, da sitet er så stort, at man kan miste orienteringen. Fra de fleste sider vil man øverst på skærmen kunne vælge yderligere underrubrikker, mens man på selve siden finder detaljer om et valgt emne. Umiddelbart ser forsiden simpel ud med få links. Det kan dog snyde, da der er en del links gemt i forsidens tekster, hvilket man først opdager, når man bevæger markøren henover dem. Det kan derfor godt betale sig at gå lidt på jagt i teksten, mens man holder øje med markøren.

 Afdød, men ikke glemt

Når en hjemmeside om en for længst afdød digter vokser sig stadigt større, så skyldes det, at det ikke bare er H.C. Andersens materiale, men derimod alt om Andersen, der undertiden omtales. Ganske aktuelt er der f.eks. omfattende materiale om Jens Galschiøts og Bjørn Nørgaards forslag til skulpturer på Flakhaven. Materialet om H.C. Andersen dækker alle dele af hans liv. Mens eventyrene er vigtige, så er der stadig omfattende detaljer og billeder af hans papirklip, romaner, selvbiografiske tekster, digte, romaner og meget andet. At enkelte sider er på engelsk skulle ikke betyde meget, da informationerne på disse enten er noget uvedkommende eller almen viden for de fleste danskere.

Inspireret illustration

Nu er der i sagens natur ikke et enormt foto-materiale fra H.C. Andersens tid, men alligevel har hjemmesiden en hel sektion, der skal illustrere digteren og hans samtid gennem portrætter og lignende. Der er også tilsvarende omfattende mængder af fotografier fra blandt andet H.C. Andersen Kvarteret i Odense, mens andre er fra relaterede steder, vi måske ikke kender så godt her i byen. Siderne er ikke bare nok i sig selv, men fører ofte videre til materiale på andre hjemmesider. Man kan således høre om Niels Larsen Stevns’ fresker i Mindehallen i H.C. Andersens hus gennem et link til DR, finde et panorama over samme ved Odense Bys Museer eller de fleste eventyr ved det Kongelige Bibliotek.   Besøg selv hjemmesiden .

Kilde: OdenseOnline 24. juni 2007