Sydney Opera House, H.C. Andersen og Kronprinsesse Mary 2013

1-DSC_7601

Sydney Opera House Australia. 

I 2013 var det 40 år siden, at Sydney Opera House i Australien blev indviet.  Hvad har det så med Danmark at gøre vil nogen spørge ? Jo..arkitekten bag dette fantastiske og verdensberømte bygningsværk var dansker og hed Jørn Utzon. På grund af stridigheder med den australske regering blev bygningsværket aldrig udført helt efter arkitektens ønske. Det indvendige af bygningen har arkitekt Jørn Utzon ikke stået for.  Sammenkædningen af Sydney Opera House med den danske eventyrdigter H.C. Andersen, som jo er ligeså kendt verden over er blevet gjort af  den danske kronprinsesse Mary, som har australske rødder, da hun er født på den australske ø Tasmanien.

hkh-mary1

Kronprinsesse Mary sagde ved fødselsdagsfesten i 2013 bl.a:  Historien om operahuset i Sydney er ligesom et eventyr af H.C. Andersen. Bygningsværket begyndte sin tilværelse som en slags “grim ælling”, men udviklede sig siden til en “smuk svane”… Ved dets fødsel betragtede mange operahuset som en, med et eventyr-udtryk, grim ælling, sagde kronprinsesse Mary til folkemængden…. Men operahuset er modnet til en yndefuld, urban skulptur. En smuk svane. Den har fundet sin plads i hjerterne og tankerne hos både australiere og danskere. Det er blevet en national stolthed for begge vores lande, tilføjede hun.  Kilde: Politiken 27. oktober 2013.

Sydney Opera er et nationalt ikon. Et mesterværk med elementer, som har præget arkitekt Jørn Utzon byggerier. For det første lyset, for det andet vandet og til sidst Jørn Utzons evne til at få det indpasset i  omgivelser. Resultatet er et unikt operahus, det passer smukt ind i Sydney Harbour tæt ved den Sydneys botaniske have.

Det er ikke første gang H.C. Andersen, Sydney Operahus og  Kronprinsesse Mary er blevet sat i forbindelse med hinanden. Første gang var den 7. marts 2005 på  “Hans Christian Andersen Day” i Sydney. Anledningen var H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005, som jo blev fejret med pomt og pragt verden over. Ved den lejlighed blev Kronprinsessen udnævnt til H.C. Andersen ambassadør ved en begivenhed i Sydney Operahouse.  Desuden blev der på Observatory Hill i Sydney afsløret en Hans Christian Andersen statue af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.

I Andersens eventyr “Den grimme ælling” ses ællingens kamp for livet til at have sin egen personlighed og natur.  Ællingen kæmper imod ydmygelser og nød.  Ællingen blev dog til sidst en stor smuk svane. Kort sagt kan man sige at ællingens kamp for livet til at have sin egen personlighed og natur kan sammenlignes med at bygningen af Sydney Opera House var en kamp for at bevare de ideer og den personlighed, som Jørn Utzon havde udtænkt. En kamp med økonomien og med regeringen. Trods alle disse problemer er den grimme ælling blevet en stor smuk hvid svane.  – Snyd ikke dig selv for at se Sydney Opera House alias “Svanen” i virkeligheden – den er et besøg værd!

Det betyder ikke noget at være født i andegården som grim ælling, når man kun har ligget i et svaneæg!

Foto Lars Bjørnsten Odense 2011 og 2012

Se også:

Lars Bjørnsten Odense oktober 2013