H.C. Andersen – en eventyrlig god ost !

På indkøb i Kvickly i Odense faldt jeg over “H.C. Andersen” i form af denne ost.

 H.C. Andersen  – en eventyrlig god ost

45+ Danbo mellemlagret. Deklaration: Ingredienser: Mælk, salt, mælkesyrekultur, osteløbe, Tilsat: Konservationsmiddel (E 252). Skorpe: Ostevoks. Saltindhold: 1,8 g pr. 100 g af varen. Et billede forstillende eventyrdigteren med høj hat, foran et lavt bindingsværkshus, nok H.C. Andersens fødehjem i Odense, med småsprossede vinduer og tegltag med flere skorstene. Se flere billeder her!

H.C. Andersens ostehistorier

Ost  indgik som en bestanddel af  H.C. Andersens  frokost – middagsmad enten som afslutning eller som en del af et måltid. Kilden til disse oplysninger findes i digterens dagbogsnotater. F. eks. ost og smør til afslutning på et måltid. På mange af H.C. Andersens rejser indgik ost også  i forskellige sammenhænge, herunder at smage øl og ost fra Schweitz. Ost og skinke. Ost indgår i Andersens associationer bl.a. da han var til juletræ og fik foræret sæbe i form af et stykke ost. Ost kan lugte således skriver han,  at de fik to ubehagelige folk ind i vognen, hvis skindpelse stank og selv lugtede de af ost!  I dagbogen desuden  noteret:  Frokost, daarlig Viin, Brød og Parmasan Ost.

En dag var H.C. Andersen var til middag hos Melchiors, hvor han fik et stort stykke af den excellente Ost. Fru Kneppelhaut har sendt osten med tilsigelse om, at H.C. Andersen fik den at  smage, nu får han et stort, alt for stort stykke sendt hjem. Melchior fortalte mig, at han havde købt osten i Engeland. Andersen drak ikke kun øl til osten, men også vin og portvin indgår.

Historien om ostemiden

Også ostemider indgår i H.C. Andersens dagbog. Han skriver således under sin rejse i England i 1847: “….. Hambro fortalte om Oste-Midden der sagde til den anden, der spurgte da den saae ud af Vinduet og saa en Mark: det er Verden! og det er en Ko, det Dyr som æder der, derfor er Marken, og Pigen Malker Koen og gjør Ost af Mælken for at vi kunne have noget at leve af! Alt er til for vor Skyld.  –    “Oversat” er fortællingen således: Ostemiden sagde til den anden ostemide, samtidig med at den så ud af vinduet. Der er en mark og det dyr der æder der er en ko. Det er derfor er marken er der og pigen malker koen og laver ost ud af mælken, for at vi har noget at leve af. Altsammen for vores skyld.

Redaktionel bemærkning: Ostemider eller skimmelmider er ca. 0,5 mm store. De ødelægger fødevarer i varme og fugtige steder og medføre hud- eller maveirritation. De foretrækker gammel ost frem for frisk ost og kan leve af nødder, tørre æg eller frugt, mel og tobak.

H.C. Andersen osten

Osten er fremstillet af  DK  M274  EF. Denne virksomhed hedder  Them Andelsmejeri , Rustrupvej 16, 8653 Them . Them Andelsmejeri er et af de få selvstændige mejerier i Danmark, der stadigvæk findes i Danmark. Se mere om Them Andelsmejeri her!

Foto og tekst Lars Bjørnsten Odense 2012

Stort og småt om H.C. Andersen i 2012