Rekonstruktion Slagelse Latinskole

Rekonstruktion Slagelse Latinskole – Slagelse lærde Skole. Foto Lars Bjoernsten

Rekonstruktion Slagelse Latinskole – Slagelse lærde Skole

 H.C. Andersens skoletid i Slagelse

I forbindelse med H.C. Andersens 200 års dag i 2005 blev der lavet en film om “Unge Andersen” instrueret af Rumle Hammerich. Filmen fortæller om H.C. Andersens liv som discipel i Slagelse Latinskole og om hans meget anstrengte forhold til rektor Meisling. I forbindelse med optagelserne til filmen blev der lavet en del kulisser. Efterfølgende har Slagelse Museum fået disse kulisser og lavet en udstilling med latinskole og rektorbolig samt et torv og en håndværkergade. Der er tale om en rekonstruktion af en skolestue og boligrum, således som de kunne have set ud i Slagelse på H.C. Andersens tid i 1820’erne.

Latinskolen, mens H.C. Andersen gik i Slagelse Latinskole, lå (siden 1810) i Bredegade nr. 4 – 6. i Slagelse. Det var byens hovedstrøg, og skolen havde store problemer med støj fra gaden af vogne og kvæg. Ydermere stod solen på ruderne en stor del af dagen på de sydvendte lokaler og dertil kom, at de var alt for små. I 3. klasse skulle der sidde 13 elever på 16 kvadratmeter.

Latinskolen kaldtes også Slagelse lærde skole og var en forberedende skole til Københavns Universitet. Latinskolen bestod af skolestue og bibliotek samt en privatbolig for rektoren og hans familie. I den østre ende af bygningen lå rektorboligen, hvor rektor Meisling huserede med hustru, 5 børn og 3-4 tjenestefolk. Til denne bygning flyttede H.C. Andersen i oktober 1825 fra sit logi hos Madam Henneberg til studerekammeret hos rektor Meisling.

I årene 1822 til 1825 boede rektor Simon Meisling og hans hustru samt deres 5 børn samt en tjenestepige i skolen. I oktober 1825 flyttede H.C. Andersen ind på skolen , som logerende hos familien Meisling. Efter et halv år flyttede han med rektorfamilien til Helsingør, hvor Meisling var blevet rektor for Helsingør Latinskole for at han der kunne fortsætte sin skolegang.

H.C. Andersen startede i I Slagelse latinskole i 2. klasse, da han var 17 år. Hans Christians kammerater var ca. 6-7 år yngre, så H.C. Andersen skilte sig ud fra de andre allerede fra første skoledag. Andersen var en flittig og begavet elev, men havde svært ved at koncentrere sig om lektielæsningen, da han tænkte på at skrive digte m.m. Andersen havde særlig svært ved latin og græsk, som rektor Meisling underviste i.

Han blev derfor ofte skældt ud og mobbet af Rektor Meisling, når han lavede fejl i grammatikken. Rektor var dygtig til sprog, men som lærer kunne han være hidsig, irritabel og lunefuld. Hans ofte brutale og hånende pædagogik gik H.C. Andersens følsomme sind meget på. Andersen brød ofte ud i gråd i timerne i skolen og hjemme på studerekammeret skrev han i sin dagbog og breve om, hvor sårende han oplevede rektor Meisling undervisning og pædagogik.

Her kan du se billeder fra den rekonstruerede skolestue “Plagelse”.

Lars Bjørnsten

Skolegang i Slagelse