H.C. Andersen og Nyhavn 20

Parti fra Nyhavn med ejendommen Nyhavn 20 i midten med stor port. efter akvarel af Harald Eriksen. Foto Lars Bjørnsten

H.C. Andersens bolig i Nyhavn 20  1834 -1838

Den 1 september 1838 forlader H.C. Andersen  kommandør Wulffs værelse i Amaliegade og flytter ind i det logi på 2 værelser , som han har udsøgt sig i Nyhavn 20. 2.sal hos skipperenke Karen Sophie Larsen. Han skal bo på Charlottenborg siden, hvor solen aldrig kommer. Her  og har fået to smukke og store værelser på 2. sal. Det ene værelse, sovekammeret, vender ud mod botanisk Have og det andet er et lidt større værelse er arbejdsværelset og her ligger en kold nordisk Skygge ligger dette, men udenfor ser han vimpler og segl. Skibene kommer og går i det grønne vand i kanalen. Bølgerne nikke imellem lidt, naar månen skinner på dem. Fra værelset kan han desuden se to mastede skibe ligger i kanalen (Nyhavn) og se  skibsdrengene hænge i mastekurven. Desuden kan han øjne Sverige fra værelset. Han har pyntet værelset med bl.a. malerier og paster, så han nu kan se venner hos sig.

Det var i Nyhavn 20 at han skrev de første eventyrhefter, som indeholdt eventyrene Fyrtøjet, Lille Claus og Store Claus, Prinsessen på ærten og den lille Idas blomster.
H.C. Andersen bosatte sig første gang i 1834 i Nyhavn nr.20 efter sin store udenlandsrejse. Her blev hans første eventyr for børn til. Han skrev og udgav i denne periode hvert år et nyt hæfte med eventyr. De første af hæfterne indeholdt: Fyrtøjet, Lille Claus og Store Claus, Prinsessen på ærten og den lille Idas blomster.

Fortsættes her!