Frimærke med illustration fra eventyret “Hvad fatter gør, det er altid det rigtige”. Værdi 8.00 Kr.

Frimærke med illustration fra eventyret “Hvad fatter gør, det er altid det rigtige”. Værdi 8.00 Kr. Kinesiske Shen Jiahong har designet frimærket og Post Danmarks egen gravør, Martin Mörck har udført gravørarbejdet.

Hvad fatter gør, det er altid det rigtige (1860)

Da H.C. Andersen vendte hjem efter en udenlandsrejse i 1860 og skulle veksle sine rejsepenge, ærgrede han sig over det tab. han led ved den forretning, og om aftenen skrev han eventyret “Hvad fatter gør, det er altid det rigtige”. Dette eventyr er også en gendigtning af et gammelt folkeeventyr han som barn havde hørt i Odense, men med gendigtningen giver H.C. Andersen et psykologisk portræt af det fattige ægtepar, og vi forstår, at fa’ers byttehandel er motiveret af ønsket om at glæde mo’er.
Han drives af kærlighed til sin kone, og opnår den bedste handel ved til sidst at bytte sin rigdom for en sæk rådne æbler: Med denne sæk rådne æbler vinder hans fattige kone nemlig det bedste af alt: æresoprejsning for den ydmygelse, hun måtte lide, da skoleholderens kone nægtede at låne hende den smule purløg, der manglede til æggekagen, hun ville glæde sin mand med. “Ikke engang et raadent Æble!”, kunne hun låne. “Nu kan jeg laane hende ti, ja, en heel Pose fuld! det er Griin, Fa’er!, sagde den forsmåede fattige mo’er og kyssede sin mand. Bliver fattigfolk frataget deres værdighed, har de mistet alt.

Kilder: Postdanmark og Odense Bys Museer

Vil du se mere fra udgivelsesdagen den 1. juni 2012,  så se her!