Frimærke med illustration fra eventyret “De vilde svaner”. Værdi 6.00 Kr.

Frimærke med illustration fra eventyret “De vilde svaner”. Værdi 6.00 Kr. Kinesiske Shen Jiahong har designet frimærket og Post Danmarks egen gravør, Martin Mörck har udført gravørarbejdet.

H.C. Andersens eventyr “De vilde svaner” (1838)

“De vilde Svaner” hører ikke til H.C. Andersens originale eventyr, men er en gendigting af et meget gammelt folkeeventyr, der siden 1300-tallet kendes i utallige variationer. Den version af folkeeventyret, som H.C. Andersen brugte som udgangspunkt for sin gendigtning, findes i den første danske samlig af folkeeventyr, som Mathias Winther uudgav i 1823. Mathias Winther kom selv fra Odense, og folkeeventyret havde han indsamlet her.

Man kan derfor forestille sig i det eventyr, H.C. Andersen som lille havde hørt i Odense, er det samme som Winther udgav i 1823. Men H.C. Andersens gendigtning af folkeeventyret er meget original. Han fjernede alt det rå i folkeeventyret og lod det erstatte af en fortælling om det inderlige kristensind, hvor dåben står i centrum. Med hovedpersonen i eventyret, prinsesse Elisa, flettede digteren en af sine små venners navne ind i eventyret, nemlig den unge konfirmand, baronesse Elise Stampe fra herregården Nysø.

Kilder: Postdanmark og Odense Bys Museer

Vil du se mere fra udgivelsesdagen den 1. juni 2012,  så se her!