H.C. Andersen på Augustenborg september 1844

September 1844

At besøgene skabte indtryk på eventyrdigteren er der ikke tvivl om, således skrev H.C.Andersen i sin dagbog fra 11. september1844 om landskabet på Als og ved Augustenborg ” det er et smukt lille Land, det er Fyen i det Smaa; Slottet tog sig prægtig ud i den nedgaaende Sol, en stor Mængde Svaner svømmede omkring, jeg tænkte paa de græske Prindsesser i »Svanehammen«, der badede sig. H.C.Andersen og hans rejsefæller blev vel modtaget og ifg. Dagbogen fra dagen startede besøget således: ”Andersen, Kellermann og Dahl tog ind paa Vertshuset, ( Slotshotellet, nu Hofgården” gik saa til Slottet, blev vel modtaget og Kellermann og jeg fik Værelse i Cavaleerhuset; han havde taget det med to, jeg eet, Hertuginden sagde det var Feil, det blev byttet om. Dahl var ikke indbudt, han var vred; jeg fik Aviser med og sov snart.”

H.C.Andersen foretog ture ud i omegnen af den naturskønne ø og besøgte bl.a. præstegården i Ketting for at besøge biskop Stephan Tetens med hvem Andersen havde en disputs med omkring hans konfirmation i Odense, da biskoppen var stiftsprovst her.

Aftenerne var som altid ved Andersens besøg på herregårdene meget fornøjelige, hyggelige og morsomme. Ofte var der oplæsning, papirklip samt selskabslege som Bouts rimés, som var en af datidens selskabslege, hvor H.C. Andersen improviserede over opgivne bundne enderim. http://www.kb.dk/elib/mss/hcadigt/bouts/bouts.htm

H.C. Andersen ville helst undgå politiske og nationale diskussioner i forhold til den højspændte forhold, der herskede mellem Danmark og Tyskland. Derfor skulle der foretages andre ting og således læste H.C. Andersen op af hans eventyr af ”Den grimme ælling” og ”Kærestefolkene” og desuden var der indslag med violoncellist, kammermusikus Christian Laurentzius Kellermann, som fulgtes med Andersen fra Føhr til Augustenborg.

Se mere om H.C. Andersens besøg i Augustenborg og Gråsten her!