H.C. Andersen og fattigskolen

Odense Fattiggård, hvor H.C. Andersen gik i skole. Efter maleri af V. Bendz. (Hirschsprungs Samling)

H.C. Andersen og fattigskolen i Odense 1813 – 1819

 Jeg gik nu hjemme, skød op og bleven lang dreng, som min moder sagde, hun ikke godt længere kunne lade gå således og drive om; jeg gik i fattigskolen inde på ” Fattiggården “, lærte kun religion, skrivning og regning, og dette sidste dårligt nok; næppe et ord forstod jeg at bogstavere rigtigt; hjemme læste jeg aldrig på mine lektier, de blev så temmeligt lært på vejen fra hjemmet til skolen, og min moder roste mit store nemme på nabosønnens bekostning: ” Han læser, så det snurrer efter morgen og aften, min Hans Christian ser aldrig i sin skolebog , og dog kan han den. ( ” Mit Livs Eventyr ” )

Skolen lå i fattiggården og væggen var dækket med bibelske motiver . Der stod religion, regning og skrivning på skemaet , men det var stadigvæk for ham at stave rigtigt . Han læste næsten ikke lektier og det var altid i sidste øjeblik oftest på vej til skole. H. C. Andersens mor tog det som et bevis for at han var en klog dreng. Læreren på fattigskolen var ud af norsk slægt og hed C. F. Welhaven og gjorde meget ud af bibelhistorien . H.C. Andersen fortalte ofte de andre børn historier hvor han selv var helten . Det var ikke populært blandt de andre børn og han blev ofte drillet , med til råb som ” Se der kommer komedieskriveren ” . I dag ville man i skolen betragte det som mobning. H.C. Andersen var ret indesluttet og han skriver selv at han var et meget stille barn , der sjældent kom ud på gaden for at lege med de andre børn. Han sad ofte hjemme og græd og bad til Gud.

Fattigskolen lå på hjørnet af Påskestræde og Overgade. I dag kan ses en indmuret stentavle i bygningens væg ud mod Påskestræde i Odense, hvor på der står:

H.C. Andersen
“Her løb jeg om med træskoe paa
og gik i fattigskole – “
her var indtil aar 1847 byens
fattiggaard og fattigskole

Foto: Lars Bjørnsten Odense

Se mere om H.C. Andersens skolegang i Odense her!