Slot Ettersburg nord for Weimar i Tyskland

Slot Ettersburg, nord for Weimar ved landsbyen Ettersberg i Thüringen Tyskland

H. C. Andersens første møde arvestorhertugen på Ettersburg

Den 24. juni 1844 mødte den unge arvestorhertug og senere storhertug Carl Alexander von Sachsen-Weimar Eisenach Hans Christian Andersen for første gang hinanden i på jagtslottet Ettersburg nord for Weimar. Der opstod et tæt og nært forhold de to unge imellem og H.C. Andersen besøgte flere gange Ettersburg og blev i sit liv tæt forbundet til stedet.

At Andersen virkelig holdt af stedet og den afslappede form der var i Tyskland, Weimar og i Ettersburg fremgår af hans dagbog fra den 24. juni 1847 fra hans ophold i London udtalte i en dialog med Charles Dickens , at England »Det er Frihedens Land, hvor man døer af Etikette, o saa priser jeg mit lille Ettersburg!«

Schloss Ettersburg og Schlosspark

Slottet Ettersburg og parken , som H.C. Andersen yndede at komme til og i ligger i 474 meters højde i et skovområde ved landsbyen Ettersberg. Et jagtslot for hertug Wilhelm Ernst von Sachsen-Weimar. Slottet blev bygget i 1706 og senere ombygget af hans efterfølger Ernst August til sin nuværende form i 1728-1740. Slottet er nu lukket og under en stor ombygning hvor der fremover skal være en forvaltning og gymnasium.

Det står hen i det uvisse om der efter den gennemgribende renovering og ombygning vil være adgang til slottet eller om der er noget tilbage af de oprindelige slot udover ydermurene. Ved et besøg på stedet den 19. oktober 2006 har jeg fotograferet slottet og parken. Det var svært at finde spor efter H.C. Andersen i 2006 selvom man let kunne få fornemmelse af den storhed og prægtighed , der havde været på slottet.

Oplysningerne på de næste sider stammer for det meste fra hans dagbøger og derudover findes en del breve, der også kan være med til at belyse opholdet på Ettersburg og i Weimar.

Lars Bjørnsten

Se også:  Weimar og H.C. Andersen 2006   og  Ettersburg og H.C. Andersen