H.C. Andersen på Frijsenborg ved Aarhus i 1868

Frisenborg ved Aarhus Kilde:  www.hammel-billeder.dk

H.C. Andersen på Frisenborg ved Aarhus i 1868 17. august – 30. august 1868.

H.C. Andersen kommer fra Holsteinborg ved Skælskør til Frijsenborg ved Aarhus via Korsør den 17. august 1868. Han opholder sig på Frijsenborg i perioden 17. august 1868 – 30. august 1868. Det er H.C. Andersens tredje besøg og sidste besøg på Frijsenborg. De to andre besøgt fandt sted i henholdsvis 1863 og i 1865.

Turen med Dampskibet gik fra Korsør via Samsø til Aarhus. Det var meget varmt og skibet havde solsejlet oppe. H.C. Andersen tørstede meget på grind af varmer og drak øl for at slukke tørsten. Han ankom til Frisenborg ved 6. tiden og han fik et stort smukt værelse på samme side som for to år siden. Han bruger tiden på at skrive breve og spadserer lidt i haven.

H.C. Andersen lider under hele sit ophold på Frijsenborg med smerte og og sår på sine ben. Læs nedenfor denne sygehistorie, som fylder ret meget i hans dagbog. Der var jagt på Frijsenborg og klokken halvsyv kom herrerne tilbage med dagens udbytte 20 agerhøns og 4 bekkasiner. Dagens måltider er således først kaffe, frokost kl. halv elleve, forfriskning kl. halv to, middag kl. 7. og the kl. 9½.

Onsdag den 19 august 1868 malede Bloch på Grevinde Danneskjolds portræt og H.C. Andersen læste »under Piletræet« og »Skambassen«. Ved frokostbordet blev herrerne uden H.C. Andersen budt på snaps. H.C. Andersen har bundet buketter til alle damerne ved middagsbordet.

Grev Mogens er godmodig og høflig. Han ser vel ud og er i stærk opvækst. Han er vist misundt for den rigdom han går ind til. Danneskjold er meget opmærksom. I i forgårs aftes da Andersen sad ude på trappen bar han et fodtæppe ud for at han skulle sidde varmt med fødderne.

Læs mere om H.C. Andersen og Frijsenborg !