H.C. Andersen tilbage på Frijsenborg 8. juli 1865 — 15. juli 1865

 H.C. Andersen fotograferet under oplæsning for de kvindelige medlemmer af familien Frijs 1865 på Frijsenborg Kilde: Odense Bys Museer

H.C. Andersen tilbage på Frijsenborg 8. juli 1865 — 15. juli 1865 

H.C. Andersen rejser fra Hem præstegård til banegården lørdag den 8. juli 1865 og senere stod han som den eneste af på Hinnerup Station og kom med vogn tilbage til Frijsenborg kl. 8. De var glade for at se ham igen og greven kom på hans værelse og bød ham velkommen og spurgte til hans velbefindende. Dagen efter kom lægen på gården og tog hans Andersens puls og sagde han havde nogen feber og at han skulle forholde sig i ro et par dage og ikke læse højt.

H.C. Andersen havde tidligere på Hem kirkegård stødt sit ben mod en gravpæl, som resulterede i at huden på skinnebenet blev gnavet af og lægen tilså det og sagde Andersen havde stødt benet på det allerfarligste sted, men troede at han dog var sluppet godt, selvom der endnu var betændelse. Han måtte ikke anstrenge det og skulle vedblive med at bade såret med blyvand.

Tiden bruges på at blive rask, få læst noget, læse op og skrive breve vedlagt fotografier af ham som denne somme er blevet taget på Frijsenborg af fotografen. Desuden laver han lidt hussløjd bl.a en fugl af blomster samt binder buketter. En dag læste han for nogle damer deriblandt en præstekone og hendes søster. De er enten døtre eller i nær familie med forstander Holmer ved Hospitalet i Odense, hun havde set H.C. Andersen i haven dengang da gamle farmoder passede den. Det er en rigtig varm sommer. Solen brænder stærkt og Andersen går udenfor uden overstykke for anden gang i år.

H.C. Andersen ville gerne have været itl koncert i Aarhus for at høre Mantzius, Døcker og Frøken Rømer, men han finder at det er for langt at køre de i alt 7 mil der er fra Frijsenborg til Aarhus og retur Dette skriver han om i et brev af 14. Juni 1865 til Fru Henriques.

Bazar på Hinnerup Station

Søndag den 16. juli 1865 var der bazar på Hinnerup Station til fordel for de skadeslidte ved branden i Nørresundby juni 1865. Se mere om bazaren her!  H.C. Andersen deltog ikke selv i bazaren, da han denne dag skulle rejse videre til Glorup.

Han var oppe allerede kl. 6 og der var senere afgang fra Frijsenborg og han fik en grevelig vogn med grevelig kusk og denne fik derfor 2 Rdlr fordi han kørte, men han så meget ligegyldig ud ved det. Ombord på skibet til Korsør mødte han bl.a. Grev Holstein Holsteinborg og han ville at Andersen skulle følge med ham hjem og være på Holsteinborg. Han besøgte Andersen på hans værelse og så hans Frijsenborg  Album. H.C. Andersen afslog dog at rejse til Holsteinborg, da det blev en for lang rejse og rejste i stedet for som planlagt til Glorup på Fyn.

Læs mere om H.C. Andersen og Frijsenborg !